logo tobb logo tobbetu

TEPAV'ın Çalışmaları İki Önemli Uluslararası Raporda... Dünyada yolsuzluk konusunda yaşanan gelişmeleri takip eden The Global Integrity'nin Türkiye'ye ilişkin son verilerinde yolsuzluk karşıtı çalışmalarına değindiği TEPAV, OECD'nin vatandaşların yönetime katılımı konusundaki raporunda da Türkiye'ye ilişkin görüşleriyle yer aldı.
Haber resmi
30/11/2010 - Okunma sayısı: 2291

ANKARA - TEPAV'ın çalışmaları son dönemde açıklanan iki önemli uluslararası raporda yer buldu. Kendini "yönetim ve yolsuzlukla ilgili konularda ülkeler hakkında bağımsız bilgi veren" bir merkez olarak tanımlayan Küresel Dürüstlük Örgütü'nün (Global  Integrity) Türkiye'nin yer aldığı son çalışması olan 2008 Yılı Raporu'nda (The Global Integrity Report) TEPAV'a atıfta bulunuldu. OECD ise "Vatandaşlara Odaklanmak: Daha İyi Politika ve Hizmetler İçin Halkın Katılımı" (Focus on Citizens: Public Engagement For Better Policy and Services) başlıklı raporunda TEPAV'ın bu konuda Türkiye hakkındaki görüşlerine yer verdi.

Küresel Dürüstlük 2008 Yılı Raporu'nda, Türkiye'nin özellikle yönetimlerin hesap verebilirliği, ombudsmanlık, yolsuzluğun ihbarına yönelik önlemler gibi alt kategorilerin etkisiyle "zayıf" çıkan notu, sınırlı birkaç kategoriyle birlikte sivil toplum kuruluşları alanında ise farklılık gösterdi. Bu alt kategorilerde Türkiye'de oldukça olumlu bir tablodan bahsedilen raporda, örneğin ülkede sivil toplum kuruluşlarının yolsuzluk karşıtı/iyi yönetişim alanında çalışmalarda bulunabildiği ve bu noktada yasal olarak da korunduğu not edildi.  Rapor, Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlar arasında TEPAV'ı gösterdi. VAVEK ve TESEV gibi kuruluşlar da raporda yer aldı. Raporda ayrıca, bu sivil toplum kuruluşlarının çeşitli araştırma, proje ve konferanslarla ülkedeki politika oluşturma sürecine katkısına işaret edilirken, siyasi partilerin bu kuruluşlarla söz konusu konularda işbirliğinde bulunduğunun gözlenmediği kaydedildi.

OECD'nin kendisine üye ülkelerde "açık ve kapsayıcı politika yapım süreçlerinin oluşturulması" hedefiyle gerçekleştirdiği raporunda ise, 25 ülkenin bu alandaki çabalarına ilişkin karşılaştırmalı bir tablo ortaya kondu. Geçtiğimiz aylarda açıklanan raporda, ankete dayalı veriler ve vaka çalışmalarının yanında kamu, sivil toplum ve akademik kesimden görüşler ile bu kesimlerle yapılan tartışmalardan yararlanıldı. Çalışma için Türkiye'den sivil toplum kuruluşları olarak TEPAV ile TÜSİAD, İKV, MÜSİAD ve TESEV'in görüşleri alındı. Raporda, OECD'nin 2001 yılında politika yapımına vatandaşların katılımı için belirlediği rehber ilkelerin geliştirilmesi ile ilgili olarak TEPAV'ın Türkiye deneyimi çerçevesinde yaptığı öneriye de yer verildi. TEPAV, bu çerçevede Türkiye'nin bazı bölgelerinde veya bazı konularda vatandaşlardan politika yapım sürecine katılım konusunda bir talebin gelmediğini vurgularken, bu talep eksikliğinde sivil toplumun gelişememiş olması, vatandaşlardaki düşük farkındalık ve ülkede hükümetlere hesap sorabilme kültürünün olmaması gibi unsurların etkisine işaret etti. TEPAV, yönetimlerin bir rolünün de sivil toplumun gelişimi için teşvikler oluşturmak ve vatandaşlık hak ve rolleri ile ilgili farkındalığı artırmak olması gerektiğini belirtti.




 

 

Yazdır

« Tüm Haberler