logo tobb logo tobbetu

Değerlendirme Notu/Dr. Erhan Türbedar Barışının 15. Yıldönümünde Bosna-Hersek: Dayton Barış Anlaşması'nın Neticelerinin Değerlendirmesi
Haber resmi
20/12/2010 - Okunma sayısı: 2501

Dayton Barış Anlaşması'nın, 15. yılındaki değerlendirmesini yapmadan geçtiğimiz hafta yaşamını kaybeden Richard Holbrooke'un da anılması gerektiğini düşünüyoruz. ABD'nin uluslararası sorunları çözüme kavuşturmada en başarılı diplomatı olarak bilinen ve 14 Aralık tarihinde hayatını kaybeden Richard Holbrooke'un tanınmasında etken olan unsur, 1995 yılında Dayton Anlaşması ile Bosna savaşını sona erdirmesi idi. Holbrooke bu nedenle "Bosna barışının mimarı" olarak anılmaktadır.

Bosna-Hersek uzun ve zengin tarihi olan bir ülkedir. Tarihin bütün acımasızlılıklarına ve 1992-1995 yıllarında yaşanan kanlı savaşa rağmen, Bosna bir devlet olarak varlığını Orta Çağ'dan beri sürdürüp koruyabilmiştir. Ancak, barışının 15'nci yıl döneminde Bosna'daki manzara, dış sınırları ortak, iç sınırları açısından ise resmi olarak ikiye, gayriresmi olarak da üçe bölünmüş bir devleti andırmaya devam etmektedir. Bu yüzden Bosna-Hersek'in geleceği değişik araştırmaların vazgeçilmez konusu olarak kalmaktadır.

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler