logo tobb logo tobbetu

Afgan Uzlaşma Çabaları ve Bölgedeki Son Durum... Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Espen Barth Eide'nin katılımıyla TEPAV'da düzenlenen bir toplantıda, Afganistan'da son 10 yılda gelinen nokta ele alındı.
Haber resmi
11/01/2011 - Okunma sayısı: 2520

ANKARA - TEPAV, Afganistan'da askeri birliği bulunan Norveç'in Dışişleri Bakan Yardımcısı Espen Barth Eide'nin katılımıyla "Afgan Uzlaşması ve Bölgesel Boyut" konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

TEPAV'da 11 Ocak 2011 Salı günü gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Eide, 2001 yılında savaşın başlamasının ardından geçen 10 yılda  Afganistan için çok fazla çaba ve para harcandığını ancak ortada halen derin bir sorunun bulunduğunu söyledi. Eide, 2001-2002 döneminde Taliban hükümetinin devrilmesinin yaşananların "kolay" kısmı olduğunu, sonraki dönemde bunu çok sayıda zorluğun izlediğini belirtti. Bugün ülkede askeri çözümün yetersiz kaldığının görüldüğünden bahseden Eide, Afganistan'ın daha çok kalkınmaya ve adalete ihtiyaç duyduğunu anlattı. Eide, bu çerçevede bölgesel diyalog ve ortaklıkların önemine vurgu yaptı. Eide ayrıca, ülkede pek çok konuda uzlaşı olmadığını; insan hakları, kadın hakları ve basın özgürlüğü gibi konularda çok farklı fikirlerin bulunduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan Barış Araştırmaları Enstitüsü (Peace Research Institute Oslo-PRIO) Direktörü Kristian Berg Harpviken de Afganistan'da bugünkü durumun bölge için 2001'den daha zor koşullar barındırdığından bahsetti.

Toplantıya katılan Eski NATO Afganistan Temsilcisi  Hikmet Çetin ise, ülkede örneğin kız çocuklarının okullaşma oranı gibi konularda sağlanan ilerlemelere rağmen barış sürecinin henüz başarı kazanamadığını söyledi. Çok çeşitli kesimlerin Afganistan için çabaladığını, ancak hemfikir olunan noktanın, bunca çabaya rağmen siyasi ve askeri çözüme ulaşılamadığı olduğunu belirten Çetin,  ülkede sorunların çözümünün ulusal bir süreçte gerçekleşmesi gerektiğini de vurguladı. Çetin, Afganistan'ın kalkınması için ekonomik gelişmenin olmazsa olmaz bir unsur olduğunu, özellikle tarım ve enerji alanlarında ülkede önemli bir potansiyelin bulunduğunu belirtti.

Toplantıya başta yabancı misyonların temsilcileri olmak üzere diplomasi ve akademi dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Konuşmaların ardından geçilen tartışma bölümünde ülkede süren yoksulluğa karşı ve demokrasi, güvenlik, eğitim gibi alanlarda atılacak adımlara duyulan ihtiyaç da vurgulandı.


 

Etiketler: Afganistan, Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler