logo tobb logo tobbetu

Amasyalı Kadınlar, Meslek Öğrenmeye Başladı TEPAV'ın AB desteğiyle yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek (KADES) Projesi"nde aralarında bilgisayar, dokuma, çocuk bakımı ve tasarımın bulunduğu 8 alanda kurslar açıldı.
Haber resmi
17/02/2011 - Okunma sayısı: 3450

AMASYA - İşgücüne katılımda gerilerde yer alan Amasyalı kadınlar, iş bulmak için meslek öğrenmeye başladı. TEPAV'ın kayıtlı istihdamın artırılması hedefiyle yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek (KADES) Projesi" kapsamında kadınlara mesleki eğitim verilmeye başlandı. Eğitimler bilgisayar, ön muhasebe, hazır giyim, dokuma, gümüş işlemeciliği, gıda muhafazası, çocuk bakımı ve tasarım alanlarından oluşuyor. Açılan kurslar, İl'de gerek kadınlarla gerekse özel sektör ve ilgili kamu kurumlarıyla yapılan görüşmelerin sonucunda belirlendi. Proje'de bundan sonraki aşama ise, mesleki becerileri artırılacak Amasyalı kadınların işgücüne kazandırılması olacak.

TEPAV, KADES Projesi'yle Avrupa Birliği (AB)'nin "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı"ndan destek almaya hak kazanarak, geçen Temmuz ayında çalışmalarına başlamıştı. İŞKUR desteği ile yürütülen Proje,  Amasya Belediyesi, Amasya Halk Eğitim Merkezi ile Akşam Sanat Okulu ortaklığı ve Amasya Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi iştirakiyle sürdürülüyor. Proje'nin temel hedefleri arasında İl'den en az 200 kadının mesleki eğitim görmesi ve eğitim alan kadınların yarısının da ilk yıl içinde iş bulması yer alıyor. Amaçlar arasında kadınlar için bir danışmanlık  sisteminin kurulması, kadın ürünlerinin tanıtımı, pazarlaması ve satışı amacıyla kentteki Şeyhsadi Kooperatifi'nin güçlendirilmesi ile yine aynı amaçla bir e-pazar oluşturulması yer alıyor.

Dokuma ve gümüş atölyeleri kuruldu

Bu çerçevede, öncelikle Proje hedef kitlesi olarak İl'deki işsiz ve küçük çapta iş yapan (mahalle pazarında, küçük bir dükkanda, evde vb.) kadınlardan bir grup belirlendi. Bir süre önce de Amasyalı kadınlar ve ilden 40'a yakın işletmenin yanı sıra İŞKUR, KOSGEB, Amasya Belediyesi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın aralarında bulunduğu kurumlarla görüşmeler yapılarak mevcut durum analiz edildi. Amasya'da kadınlara halihazırda sunulan işler ve kadın çalıştırmaya hazır sektörler ile kadınların becerilerinin değerlendirildiği görüşmeler sonunda mesleki eğitim kursları oluşturuldu. Çalışmalar kapsamında ayrıca yine ihtiyaç doğrultusunda 25 kişilik dokuma ve 15 kişilik gümüş işlemeciliği atölyeleri kuruldu. Ocak ayında başlayan ve 243 kadının yararlandığı eğitimlerde, kursiyerler haftanın 3 günü de atölyelerde çalışıyor. Ocak'ta başlanan bu eğitimlere Haziran ayına kadar devam edilecek.

Sırada iş danışmanlığı sistemi var

Proje kapsamında kurs sürecine paralel olarak bir iş danışmanlığı sistemi de oluşturulacak. Proje yararlanıcısı kadınları yönlendirecek bu kişiler ayrıca işyerlerini gezerek kadın istihdamı konusunda farkındalık yaratacak, bilgilendirme yapacak. Proje'de, ilerleyen günlerde kırsaldaki kadınlara ulaşılarak onlara yönelik eğitimler gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler