logo tobb logo tobbetu

Uluslararası Kriz Grubu'nun Son Kıbrıs Raporu Tartışıldı TEPAV'da gerçekleştirilen bir toplantıyla, Uluslararası Kriz Grubu'nun "Kıbrıs: Çözüme Doğru Altı Adım" başlıklı raporu tartışıldı.
Haber resmi
04/03/2011 - Okunma sayısı: 2885

ANKARA - Uluslararası Kriz Grubu'nun son Kıbrıs raporu, Grubun Türkiye / Kıbrıs Proje Direktörü Hugh Pope'un katılımıyla TEPAV'da düzenlenen bir toplantıda tartışıldı. Pope, Türkiye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiyi bir üçgene benzetirken, üçgenin yükselmesinin tüm köşelerine bağlı olduğunu söyledi. Pope, "Ya herkes kazanacak ya da herkes kaybedecek" şeklinde konuştu.

"Kıbrıs: Çözüme Doğru Altı Adım" başlıklı çalışmanın tartışıldığı yuvarlak masa toplantısı, 4 Mart 2011 Cuma günü TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp'in moderatörlüğünde yapıldı. Özellikle yabancı misyon temsilcilerinin ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Hugh Pope, Kıbrıs konusunda ilerleme için Türkiye'nin mutlaka Kıbrıslı Rumlar ile diyalog kurması gerektiğini belirtti. Kıbrıslı Rumlar'ın sayılarının 600 bin dolayında olduğunu söyleyen Pope, Güney Kıbrıs'ın özellikle gençler açısından barındırdığı ekonomik sorunlara da işaret etti. Pope, bu koşullarda Kıbrıslı Rumlar'ın bölgesindeki en büyük ekonomik güç olan Türkiye ile ilişki kurmasının kaçınılmaz olacağını belirtti. Kıbrıs konusunda Brüksel'den büyük adımlar beklemenin anlamsız olduğuna da değinen Pope, AB'nin uygulayıcı olmadığını ve sorunların çözümünde bir tür "sindirim sistemi" olarak işlediğini söyledi. Pope ayrıca, Türkiye'nin son zamanlardaki İsrail ve İran'a dönük politikalarının Washinghton ve Brüksel'de güvensizlik yarattığını dile getirdi.

ODTÜ Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Atilla Eralp ise Uluslararası Kriz Grubu'nun raporunda sunulan öneriler çerçevesinde daha çok Türkiye ile Kıbrıslı Türkler'den adım atmasının beklendiği yönünde eleştiride bulundu. Eralp,  Kıbrıs konusunda faturanın hep Kıbrıslı Türkler'e çıktığını ifade etti.

Uluslararası Kriz Grubu'nun "Kıbrıs: Çözüme Doğru Altı Adım" başlıklı raporunda şu öneriler yer aldı:

-          "Türkiye, 2005'te imzaladığı Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü uygulama yükümlülüğünü yerine getirerek limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum deniz ve hava trafiğine açmalı ve ayrıca Kıbrıs Rum uçaklarının hava sahasından transit geçişine izin vermeli.

-          Kıbrıslı Rumlar, Gazimagosa limanından (Kıbrıslı Türkler de dahil) Kıbrıslılar'ın Kıbrıs Türk yönetimi ve AB gözetimi altında AB ile ticaret yapmalarına izin vermeli; Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin başlıklarını bloke etme tutumlarına son vermeli ve Türkiye ile Ek Protokol'ün uygulanmasından sonra ticarete başlamaları durumunda Kıbrıslı Türkler'in de faydalanabilmesi için Yeşil Hattı Türk mallarının geçişine açmalılar.

-       Türkiye ve Kıbrıslı Türkler, Türk ordusunun kontrolündeki hayalet sahil kenti Maraş'taki gayrimenkulleri, yeniden yapılandırmayı denetleyecek geçici BM rejimi altında, Kıbrıslı Rum sahiplerine iade etmeliler.

-       Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Türk tarafındaki Ercan Havaalanı'ndan AB gözetimi altında charter uçuşlarına izin vermeliler.

-       Türkiye, Yunanistan, Birleşik Krallık ve iki Kıbrıs toplumu, Ada'daki asker sayısını saptayabilmek için bir mekanizma geliştirmeli. Benzer biçimde Kıbrıs Türk liderliği, Kıbrıslı Rumlar'la ortak olarak Kıbrıs çapında bir nüfus sayımı yaparak adanın nüfusunu ve yaşayan kişilerin hukuki statülerini belirlemeli.

-       Kıbrıslı Rumlar, siyasi çözümü beklerken Kıbrıs Türk idari birimleri ile fiili işbirliğini başlatmalı. Türk yetkililer, Kıbrıs Rum muadilleriyle bir araya gelmeli ve Kıbrıslı Türkler destekleyici rol oynamalı.

-       AB Dönem Başkanlığı'nın da desteğiyle Avrupa Komisyonu, geçici adımlar sayesinde uzlaşmayı sağlamak amacıyla Lefkoşa ile Ankara arasında dürüst arabulucu rolünü sürdürmeli. BM görüşmelerinin sürdüğü ve hiçbir tarafın apaçık engelleyici bir tavır sergilemediği bir dönemde AB üye ülkelerinin liderleri, taraflı açıklamalar yapmaktan kaçınmalı."

 

"Cyprus: Six Steps Towards a Settlement" raporuna ulaşmak için tıklayınız

 

Yazdır

« Tüm Haberler