logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: "Bölge İçi Ticaretin Önemi Giderek Artıyor" Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 27 ülkenin üyesi olduğu Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI)'nun yıllık konferansında konuşan Sak, bölge içi ticaretin artan önemine işaret etti.
Haber resmi
08/03/2011 - Okunma sayısı: 2463

İSTANBUL - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'nin bölgesinde bir sanayi merkezi haline geldiğini, bu konuda atılması gereken sıradaki adımların ise bölgesel entegrasyon için değer zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve bağlantıların artırılması olduğunu söyledi. Sak, bu çerçevede giderek daha önemli hale gelen bölge içi ticaret konusunda yapılacakların önemine işaret etti.

Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI)'nun İstanbul'da gerçekleştirilen 25'inci yıllık konferansında 8 Mart 2011 Salı günü konuşan Sak, Asya ile Avrupa'nın ekonomik olarak birbirine bağlanmasında "kazan-kazan" formülünün işleyeceği projelerin neler olabileceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide bölge ülkeleri arasındaki yayılma etkisine işaret eden Sak, bu alanda ulusal olarak hareket etmenin yetersizliğine dikkat çekti. TEPAV Direktörü Sak, çalışmaların sadece kamu kesimiyle sınırlı tutulmaması gerektiğini de belirtti ve bölge içi ticarette kamu-özel ortaklığı modelinin rolüne değindi. Bölgede sınır geçişlerinin standart hale getirilmesi gerektiğini belirten TEPAV Direktörü Sak, bu noktada TOBB tarafından Türkiye sınır kapılarında yürütülen modernizasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sak, TOBB'un bölgede tam entegre sınır yönetimi için de Gürcistan ile pilot proje yürüttüğünü söyledi. Sak ayrıca, Kafkaslar üzerinde tam entegre bir ulaşım koridoru oluşturulmasının önemi üzerinde durdu.

Tasarım ve finans altyapısı alanlarında sınır ötesi işbirliğiyle yapılacak yatırımların önemine işaret eden Sak, bölgede yeni pazarlara erişim imkanı yaratacak projeler yapmak gerektiğini de anlattı. Güney Asya'nın Türkiye'ye ihracat alanında önemli fırsatlar sunmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Güven Sak, bu noktada bölgede sınır ötesi finansman konusunda yürütülecek İstanbul - İslamabad Demiryolu Projesi'ne işaret etti. Sak, projenin TEPAV'ın da çalışmalarını desteklediği Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında oluşturulan İstanbul Forumu kapsamında gündeme geldiğini; toplam maliyetinin ise 650 milyon dolar olacağını belirtti.

Her yıl bir üye ülkede düzenlenen CACCI yıllık konferansı bu yıl 6 - 8 Mart tarihleri arasında İstanbul'da "Asya İş Dünyası: Dünya Ekonomik Dengesi Kayarken Önceliklerin Yeniden Belirlenmesi" teması altında gerçekleştirildi. Bu yıl 25'incisi düzenlenen konferans, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve organizasyonun evsahipliğini üstlenen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile CACCI Başkanı Benedicto Yujuico'nun açılış konuşmalarıyla başlayıp, TEPAV Direktörü Güven Sak'ın sunumuyla devam etti. Program kapsamında CACCI üyesi ülkelerden işadamlarıyla Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuk olduğu bir çalışma yemeği de gerçekleştirildi.

 

TEPAV Direktrü Prof. Dr. Güvek Sak'ın toplantıda yaptığı sunum için lütfen tıklayınız

Yazdır

« Tüm Haberler