logo tobb logo tobbetu

İstanbul - İslamabad Treni İçin Çalışmalar Hızlandı TEPAV Direktörü Sak, Pakistan'a yaptığı ve ana gündem maddesini İstanbul - İslamabad Demiryolu Projesi'nin oluşturduğu ziyarette Devlet Başkanı Zerdari ile biraraya geldi.
Haber resmi
22/03/2011 - Okunma sayısı: 3333

İSLAMABAD / KARAÇİ - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, 17-18 Mart 2011 tarihleri arasında Pakistan'a yaptığı ziyarette başta Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari olmak üzere üst düzey yetkililerle çeşitli temaslarda bulundu. Temasların ana gündem maddesini İstanbul - İslamabad Treni Projesi oluşturdu. Projeyle ilgili hazırlanan ön fizibilite çalışmaları, Zerdari'nin Nisan ayında Türkiye'ye yapması planlanan ziyarete kadar bitirilecek. Demiryollarının işletilmesine özel sektör katkısına, Pakistan'ın yeni büyüme stratejisi çalışmalarında da yer veriliyor.

Pakistan Devlet Başkanı Zerdari, TEPAV Direktörü Sak ile 18 Mart 2011 Cuma günü gerçekleşen görüşmesinde, projeye desteğini bir kez daha ifade etti. İstanbul - İslamabad Treni, Türkiye ve Pakistan cumhurbaşkanlarının Aralık 2010'daki görüşmelerinde gündeme gelmişti. TOBB tarafından hattın özel sektör katılımıyla finansmanına ilişkin bir proje başlatılmıştı.

Avrupa - Orta Doğu ticareti artacak

TEPAV tarafından yürütülen proje, İstanbul - İslamabad tren hattının daha verimli çalışmasını sağlayacak altyapı ile yürüyen aksam yatırımlarının yapılmasını ve ülkelerarası koordinasyon problemlerinin çözülmesini hedefliyor. Bu amaçla özel sektör katılımına dayanan bir model geliştirilmesi ve kurulacak şirketin halka açılma da dahil olmak üzere özel kaynaklardan finansman temin etmesi hedefleniyor. Proje, hattın İstanbul üzerinden Hindistan ve Güneydoğu Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Bu sayede Avrupa ile Orta Doğu arasındaki ticaretin artması bekleniyor. Hattın ileride Pakistan'ın kuzeyinden Çin'e de bağlanması hedefleniyor.

Sak: "Reformları önceliklendirin"

TEPAV Direktörü Sak, iki günlük Pakistan ziyaretinde ayrıca Pakistan Planlama Komisyonu, Pakistan Demiryolları, Yatırım Promosyon Bakanlığı ve özel sektör temsilcileri ile biraraya geldi. Pakistan Planlama Komisyonu'nun daveti üzerine Karaçi'de düzenlenen bir toplantıya katılan Sak, Pakistan Yeni Büyüme Stratejisi'ne ilişkin bilgi aldı. Güven Sak, bu çerçevede Pakistan için reformlar arasında önceliklendirme yapılmasının önemini vurguladı. Pakistan Planlama Komisyonu'nun hazırladığı söz konusu taslak, ülke için ikinci nesil reformların önemini vurguluyor. Strateji belgesinde, demiryollarının işletilmesinde özel sektörün önemine de işaret ediliyor.

 

Ziyarete ilişkin Pakistan basınında çıkan haberlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

http://app.com.pk/en_/index.php?option=com_content&task=view&id=134123&Itemid=2

http://tribune.com.pk/story/134748/gul-train-project-moves-forward/

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler