logo tobb logo tobbetu

Balkanlar'daki Olumlu Gelişmeler TEPAV'da Konuşuldu TEPAV ile GMF'in düzenlediği yuvarlak masa toplantısında, Balkanlar'daki son gelişmeler artan diyalog ve entegrasyon çabaları bağlamında ele alındı.
Haber resmi
22/03/2011 - Okunma sayısı: 2205

ANKARA - TEPAV'ın German Marshall Fund of the United States (GMF) ile birlikte "Balkanlar'daki Son Gelişmeler" başlığı altında 22 Mart 2011 Salı günü düzenlediği yuvarlak masa toplantısında, bölgenin Avrupa Birliği (AB) ile NATO entegrasyon süreci ve Balkan ülkeleri arasında artan diyalog çabaları gibi olumlu gelişmeler ele alındı.

TEPAV'da ağırlıklı olarak Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen yuvarlak masa toplantısına, GMF Başkan Yardımcısı Ivan Vejvoda konuşmacı olarak katıldı. Vejvoda, 20. yüzyılın sonunda Balkanlar'da yaşanan savaşın tanıkları olarak tarihin kendilerine zorlu dersler verdiğini söylerken; o dönem yaşananları, üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmesine karşın halen artçıları hissedilen bir depreme benzetti. Vejvoda, konuşmasında yine de ağırlıklı olarak bölgede son dönemdeki olumlu gelişmelerin üzerinde durdu.

Avrupa "yumuşak gücü"nü kullanıyor

Vejvoda, bölgede AB ve NATO entegrasyonu ile bölgesel diyalog konularında önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Balkanlar'ın Avrupa'nın bir parçası olduğunu ve bölgede Avrupa'nın "yumuşak gücü"nün belirgin biçimde hissedilmeye devam ettiğini belirten Vejvoda, NATO'nun da bölge açısından önemli bir güvenlik bileşeni olarak görüldüğünü vurguladı. Ivan Vejvoda, Balkan ülkelerinin AB üyelik süreci hakkında bilgi verirken, ancak ülkelerin bu süreçte öne çıkan sorunlarını çözmesi gerektiğini, aksi halde Birlik'in yeni bir Kıbrıs istemeyeceğini dile getirdi.

Makedonya-Yunanistan sorununda çözüm ümidi

Bosna - Hersek'in eski Yugoslavya'nın en karmaşık ve aynı zamanda en çok acı çeken bölümü olduğunu belirten Vejvoda, Sırbistan ile Kosova arasında geçtiğimiz günlerde ilk turu Brüksel'de yapılarak başlayan görüşmelerin öneminin altını çizdi. Vejvoda,  Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de işaret etti. Vejvoda ayrıca, Makedonya'nın Yunanistan ile yaşadığı isim sorununun yakın bir zamanda çözüleceğine ilişkin duyumlar olduğunu aktardı. Bölgede hızlanan diyalog sürecinin önemi üzerinde duran Vejvoda, bölgede demokratik bir politik kültürün tek yolunun hataların kabul edilmesi ve uzlaşı sürecinden geçtiğini belirtti. Ivan Vejvoda, Türkiye'nin ise bölgede belirgin rol oynayan bir oyuncu olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantı, katılımcıların soru ve yorumlarıyla devam etti.


 

Yazdır

« Tüm Haberler