logo tobb logo tobbetu

"Sanayinin Rekabet Gücü 3 Yılda 8 Basamak Geriledi" Rekabet Kurumu'nun düzenlediği sempozyumda konuşan TEPAV Direktörü Sak, rekabet gücünde önemli gerileme yaşanan Türkiye sanayisinin bu konuda bir stratejiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Haber resmi
24/03/2011 - Okunma sayısı: 2660

ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye'de sanayinin rekabet gücünün 2007 - 2010 döneminde 53. sıradan 61. sıraya gerilediğini söylerken, "Sanayimizin kamudan gelecek bir stratejiye ihtiyacı var" diye konuştu.

Sak, Rekabet Kurumu'nun 14. kuruluş yıldönümü nedeniyle 23 Mart 2011 Çarşamba günü Ankara'da düzenlediği "Türkiye Ekonomisi İçin Mikro Reformlar ve Rekabet Politikası" başlıklı sempozyumda "Aklı Olan Bu Devirde Sanayiye Girmez mi?" ana başlıklı bir sunum yaptı. Açılış konuşmaları ile ana tema konuşmasının ardından geçilen "Sanayi Politikası/Rekabet Politikası İlişkileri" başlıklı oturumda konuşan Sak, ekonomide orta vadede sürdürülebilir verimlilik artışının motorunun sanayileşme olduğunu söylerken, "Türkiye bugüne kadar verimliliği yüksek olan sanayi sektöründe istihdamı artırarak toplam verimliliğini artırdı. Bu verimlilik artışının ana kaynağı olan kentleşme sürecinin sonuna geldik. Şimdi ise sanayi sektörünün verimliliğini artırmamız lazım, ama rekabet gücünde sıkıntılar var" dedi. Prof. Dr. Sak, 2009 yılında inovasyona dayalı ekonomi kategorisinde bulunan Türkiye ekonomisinin bir sonraki yıl verimliliğe dayalı ekonomi kategorisine düştüğünü ifade etti ve azalan rekabet gücüne karşı harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Sanayi stratejisine ilişkin değerlendirmede de bulunan Sak, "(Sanayide) Uzun vadede çeşitlilik artarken, sofistikasyon performansımız dünyadan ayrışmıyor. Bu çeşitlilikle Türkiye daha zengin olmalı, demek ki sofistikasyon düzeyimiz sorunlu" diye konuştu. Sak, zenginleşmenin yolunun sektörlerden çıkmak değil yeni sektörlere girebilmek olduğunu, aynı zamanda daha sofistike ve özgün ürünler üretebilmek gerektiğini söyledi. Her bölgenin yetkinliklerini artırması ve ne yöne çeşitleneceğini belirlemesinin önemi üzerinde duran Güven Sak, "Bazı illerimiz çeşitli, bazıları ancak 1-2 üründe rekabetçi" şeklinde konuştu.

Rekabet savunuculuğunun önemi artacak

Konuşmasının sonunda rekabet politikasına değinen Sak, rekabet savunuculuğunun önümüzdeki dönem öneminin artacağının altını çizdi. Sak, bu çerçevede Rekabet Kurumu'nun son yıllarda bilgilendirmek için kuruluşlara gönderdiği "Rekabet Mektubu"nun önemli bir adım olduğunu ve sırada "Rekabet Raporu"nun bulunduğunu söyledi.


 

 

 

Medyada

DUNYA EK 1

Yazdır

« Tüm Haberler