logo tobb logo tobbetu

Türkiye-AB İlişkilerinde İvmeyi Komşuluk Politikaları Belirleyecek TEPAV'ın German Marshall Fund of the United States ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı ile Amsterdam'da düzenlediği çalıştayda, Türkiye ile AB'nin komşuluk politikaları tartışıldı.
Haber resmi
09/04/2011 - Okunma sayısı: 3428

AMSTERDAM - TEPAV, German Marshall Fund of the United States (GMF) ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı ile 8-9 Nisan 2011 tarihlerinde "Avrupa Birliği, Türkiye ve Komşuluk İlişkileri - EU, Turkey and the Neighborhood" başlıklı bir çalıştay düzenledi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı Batı ve Orta Avrupa Direktörü Jaap Werner ile GMF Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı'nın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay siyaset, diplomasi, sivil toplum ve akademiden katılımcılarla gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

Çalıştayda konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde karşılaştığı zorluklara işaret etti ancak "imtiyazlı ortaklık" önerilerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Oturumlarda ise AB'nin 2004 yılından bu yana geliştirdiği Komşuluk Politikası ve bu politikanın ürünleri olan Akdeniz Birliği, Karadeniz Sinerjisi ve Doğu Ortaklığı gibi Birlik'in yakın coğrafyasına yönelik izlediği stratejiler tartışıldı. Aynı zamanda Türkiye'nin komşularına dönük "sıfır sorun politikası" ile ne ölçüde bir güç olduğu ele alınırken; komşuluk alanında AB ve Türkiye'nin farklı uygulamalarındaki uyum ve uyumsuzluk noktaları saptanmaya, Türkiye-AB ilişkilerinin seyrinin komşuluk alanındaki politikalardan ne ölçüde etkileneceği belirlenmeye çalışıldı.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler