logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Kırsalın Unutulan Kadınlarını Güçlendirme Peşinde… Büyük kentlerdeki kadınlara yönelik verilen güçlendirme eğitimleri, TEPAV'ın "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi" kapsamında ilk kez kırsala taşındı.
Haber resmi
19/04/2011 - Okunma sayısı: 4343

AMASYA/Şeyhsadi Köyü - "Aslında evde de para kazanabilirmişiz","Kadının cebinde para oldu mu güveni de artıyor", "Akıl sahibi oldum, hemen uygulayasım geldi", "Okumuş olmak isterdim, o zaman kendimi ezdirmezdim", "Lise diplomasına ihtiyacım var!"...

Bu cümleler, Amasya'nın 55 kilometre uzağındaki Şeyhsadi Köyü'nün yaşları 18 ile 50 arasında değişen kadınlarına ait. TEPAV'ın Temmuz 2010'dan bu yana yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi"nin uygulama alanlarından biri olan Şeyhsadi Köyü, geçtiğimiz haftalarda kırsaldaki kadınlar için düzenlenen güçlendirme eğitimine evsahipliği yaptı. Şeyhsadi Köyü kadınları, köy okulunun sobalı sınıfında "kadın örgütlenmesi", "gelir artırıcı aktiviteler ve örgütlenme modelleri", "kooperatif yönetimi", "ev eksenli çalışma", "üreme sağlığı", "toplumsal cinsiyet ve şiddet" konularında uzman kadınlardan eğitim aldı.

TEPAV'ın Avrupa Birliği (AB) desteği ile yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi", kentte kadın işsizliğinin azaltılmasına, kayıtlı kadın istihdamının artırılmasına ve kadın girişimciliğin desteklenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ortakları Amasya Belediyesi, Amasya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olan Proje'nin iştirakçileri ise Amasya Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi...

Kooperatif, çıkış noktası oldu

Söz konusu Kooperatif, Proje'nin kent merkeziyle birlikte uygulama alanında bulunan merkeze bağlı Şeyhsadi Köyü tarafından kurulmuş olup, kırsalda kadınların güçlendirilmesi ile gelirlerinin ve örgütlenme kapasitelerinin artırılması hedefiyle verilen 5 günlük eğitimin de çıkış noktasını oluşturuyor.

Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi birkaç yıl önce kadınlar tarafından kurulmuş ancak bugün halen kadınların aktif biçimde rol almada güçlük yaşadığı bir yapı görünümü taşıyor. TEPAV, bu çerçevede Şeyhsadi Köyü kadınlarına yönelik düzenlediği güçlendirme eğitimiyle bu yapı içinde veya dışında kadınların bir şeyler yapabilecekleri konusunda güven kazanmaları ve harekete geçebilmeleri için yola çıktı.

Kadın örgütlenmesi de anlatıldı

Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı, 6-8 Nisan 2011 tarihleri arasında Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi'nden Gül Erdost tarafından "kadın örgütlenmesi", "ekonomik temelli örgütlenmeler ve kooperatifçilik" ile "ev eksenli çalışma" alanlarında verilen derslerle başladı. Okul dersliğinde gerçekleştirilen eğitimlerde 50 dolayında kadına Türkiye'de yapılan kadın çalışmaları ile kadınların hakları konularında yapılan genel bilgilendirmenin ardından gelir getirici aktiviteler, örgütlenme biçimleri ve ev eksenli çalışma hakkında bilgi verildi. Derste Şeyhsadi Köyü bağlamında kadınlarla "Gelecek hayallerimiz neler?", "Hangi işleri yapabiliriz?", "Bunun için kimlerle iletişim kuracağız?" ve "Kooperatifi nasıl güçlendirip geliştirebiliriz?" gibi sorulara yanıt da arandı.

Eğitimin ardından katımcılardan çalışmadan kazanımları ve bundan sonraki ihtiyaçları sorulduğundan alınan cevaplardan bazıları ise şunlar oldu:

-       "Kendi ürünümüzü üretip kazanç sağlayabileceğimizi öğrenmiş oldum."

-       "Kadınların da istediğinde başarabileceğini, kadın olarak bilmediğim haklarımı öğrendim."

-       "Artık varolduğumu göstermek isterim."

-       "Ev eksenli çalışma, sivil toplum ve öncelikle özgüven duyulmasının önemini fark ettim."

-       "Karşımdaki insanların beni ciddiyetle dinlemelerini istiyorum."

-       "Kendimizin kazanıp, harcayabileceğimizi; kendimize de zaman ayırmamız gerektiğini öğrendim."

-       "Kadınların kimseye bağımlı olmamalarını istiyorum, bunun için de annelerin zihniyeti değişmeli."

sehsadi koyu.520px 02

 

Program, 11 Nisan 2011 Pazartesi günü Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi Koordinatörü Salime Tarihci Delice tarafından "üreme sağlığı" konusunda gerçekleştirilen eğitimle devam etti. Bu çerçevede kadınlara bedenin anatomik ve fizyolojik işleyişi ile cinsellik, doğum, evlilik ve menopoz gibi kadın yaşamanın önemli süreçleri hakkında bilgi verildi.

Eğitimin son gününde Kadın Dayanışma Vakfı'ndan Nursen Ayaz tarafından gerçekleştirilen son bölümünde de Şeyhsadi Köyü kadınlarıyla "şiddet ve toplumsal cinsiyet" konusu işlendi. Kadınlarla karar alma süreçlerine katılımın önemi üzerine tartışmalar yürütüldü. Derste muhtar adayı olmak isteyen bir kadın katılımcılardan destek istedi.

Verilen eğitimler bir ilk...

Eğitim çalışmasını değerlendiren Proje Yürütücüsü ve TEPAV Araştırmacısı Ülker Şener, Türkiye'de kadınlara yönelik çalışmaların genellikle kentlerde ve özellikle büyük kentlerde yapıldığını söyledi. Kırsal kesimde ise daha çok tarım ve hayvancılık üzerine eğitimler verildiğini hatırlatan Şener, "TEPAV tarafından Şeyhsadi Köyü'nde verilen eğitim bu anlamıyla bir ilktir. İlk defa kırsalda yaşayan kadınlar için kadınların kapasitelerini artırıcı, farkındalık yaratıcı güçlenme eğitimi gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

 

 

 

Medyada

OZGUR GUNDEM

Yazdır

« Tüm Haberler