logo tobb logo tobbetu

Türkiye-KKTC Karma İstişare Komitesi Kurulacak TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyeti, KKTC'de toplandı. Hisarcıklıoğlu, KKTC'deki sivil toplum kuruluşları ile işbirliğini kurumsal hale getirmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.
Haber resmi
22/04/2011 - Okunma sayısı: 2538

LEFKOŞA - TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyeti, 20 Nisan 2011 Çarşamba günü KKTC'de toplandı. Hisarcıklıoğlu, KKTC ziyaretine ilişkin değerlendirmesinde, KKTC'deki sivil toplum kuruluşları ile işbirliğini kurumsal hale getirmeyi kararlaştırdıklarını belirterek, ''Türkiye-KKTC Karma İstişare Komitesi kurmaya karar verdik'' diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KKTC'ye, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'nin Türkiye kanadı olarak geldiklerini ve kendi aralarındaki toplantıyı bu kez KKTC'de yaptıklarını söyledi. Grupta TOBB, Türk-İş, TESK, TİSK, Hak-İş, Türkiye Kamu-Sen başkan ve temsilcilerinin bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin işçi, işveren, esnaf, çiftçi, memur kesimini temsil ettiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, temsil ettikleri her kesim için Kıbrıs'ın özellikle önemli olduğuna vurgu yaparak, ''Kıbrıs bizim gözbebeğimiz'' dedi.

"Ada'daki gelişmeleri sürecin içindekilerde konuşmak istedik"

Son günlerde Ada'da bir huzursuzluk hissettiklerini ve Kıbrıs Türkleri'nin huzursuz olmasının kendilerini de huzursuz ettiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KKTC'de yaşanılanları öğrenmek için bizzat sürecin içinde olanlarla konuşmak istediklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, KKTC ziyaretleri kapsamında, Türkiye'nin yeni büyükelçisine hayırlı olsun ziyareti yaptıklarını, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderleri ile görüştüklerini, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini dinlediklerini anlattı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Bizim ilişkimiz, hukukumuz 1995 yılına kadar uzanır. AB ile ilişkilerde birlikte çalışıyoruz. En zor, en karmaşık konuları tartışıyoruz. Elbette, her birimiz temsil ettiğimiz kesimlerin haklarını korumak ve onları görüşlerini seslendirmekle yükümlüyüz. Çoğu zaman aynı şeyi söylemiyoruz. Ama her zaman konuları tartışıyoruz. Birbirimizin hassasiyetlerini öğreniyoruz. Diyaloğu koparmıyoruz. Kavga etmeden konuları tartışmayı öğreniyoruz. Birlikte çalışmak 2001 krizinin aşılmasında bize çok fayda sağladı.''

"Hepimiz fedakârlık yaptık, gemiyi batırmadık"

Türkiye'nin 2001'de tarihin ''en büyük'' ekonomik krizini yaşadığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''Krizden çıkış sürecinde de çok zor bir ekonomik program uyguladık. Programın uygulanma sürecinde, hepimiz kendi kesimlerimizi düşünerek ama geleceğe bakarak ekonomik programı değerlendirdik. Problemleri değerlendirdik. Problemli alanları belirledik ve hükümete birlikte aktardık. Biliyoruz ki, hepimiz aynı gemideyiz. İşte biz 2001 yılındaki krizde gemiyi batırmadık. Programı, Türkiye'nin programı haline getirdik. Hepimiz fedakârlık yaptık. Ama gemi batmadı. Kapanan fabrikalar açıldı. İşini kaybedenler istidam edilmeye başlandı. Hepimiz kazandık. Kıbrıslı Türk kardeşlerimize, AB ile ilişkilerimizin, diyalog anlamında bize sağladığı katkıyı aktardık. Bu katkıdan ekonomik krizin aşılmasında nasıl yararlandığımızı anlattık. İşbirliğimizi kurumsal hale getirmeyi kararlaştırdık. Türkiye-KKTC Karma İstişare Komitesi kurmaya karar verdik.''

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-KKTC Karma İstişare Komitesi'nin üç ayda bir toplanacağını da sözlerine ekledi.

TEPAV Direktörü Sak, moderatör...

KKTC Merit Otel'de yapılan çalışma yemeğine  Türkiye'den TOBB, TEPAV, TESK, Türk-İş, TİSK, Hak İş, Kamu-Sen başkan ve temsilcileri, KKTC'den Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Genç İş Adamları Derneği, KKTC İşadamları Derneği, K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Merkez Birliği, K.T. İşverenler Sendikası, K.T. Amme Memurları Sendikası, Kamu-Sen, Kamu-İş, Hür İş Federasyonu, Sağlık-Sen, Memur-Sen, K. Ebeler ve Hemşireler Sendikası, Bay-Sen ve Bel-Sen'in başkan ve temsilcileri katıldı.

Moderatörlüğünü TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak'ın yaptığı toplantıda konuşan KKTC'li mesleki örgüt ile sendika başkan ve temsilcileri, sermaye ve emeği paydaş olarak gördüklerini söylediler. Konuşmacılar, ekonomik programdan rahatsızlıklarını dile getirdiler ve programa müdahil olmak istediklerini belirttiler. TC'li işadamlarını birlikte yatırıma çağıran konuşmacılar, Kuzey Kıbrıs'taki yatırım ikliminin de iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Konuşmaların sonunda yeniden söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonomik sıkıntılardan dolayı yaşanan sorunları KKTC ve TC yetkililerine ileteceğini söyledi ve toplantıyı düzenleyen Kıbrıs Türk Ticaret Odası'na teşekkür etti.

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler