logo tobb logo tobbetu

Politika Notu/Dr. Levent Gönenç Siyasal Partilerin Seçim Bildirgelerinde Anayasa Konusu: "Yol Haritası" Değil "Niyet Beyanı"
Haber resmi
24/05/2011 - Okunma sayısı: 13683

"Basında ve kamuoyunda belki üzerinde yeterince durulmuyor ama Türkiye çok partili siyasal hayata geçişinden beri yaşadığı seçimlerden farklı bir seçime hazırlanıyor. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçimler sonucunda oluşacak parlamento Türkiye'nin yeni anayasasını yapmaya girişecek. Türkiye'nin çok partili siyasal hayata geçtiği 1950 yılından bu yana yürürlükte olan iki anayasa, 1961 ve 1982 Anayasaları gerçek anlamda halk iradesini yansıtan meclislerin eseri değil. Türkiye ilk kez yasama organı üyelerini seçerken aynı zamanda anayasayı yapacak olan temsilcileri de seçmiş olacak.

Gelecek seçimlerin bu niteliği seçmenlere olduğu kadar seçmenlerin karşısına çıkacak adaylara ve siyasal partilere de büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluk anayasaların yasalara göre daha zor değiştirilebilen ve daha uzun yaşayan hukuk metinleri olmasından kaynaklanıyor. Kısaca ifade etmek gerekirse, 12 Haziran 2011 seçimlerinde oluşacak parlamento eğer anayasa yapma misyonunu başarıyla tamamlarsa gelecek kuşakların yaşamını etkileyecek bir belgeye imza atacak..."

 

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler