logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak, “Oda Akademisi”ne Türkiye Deneyimini Anlattı TOBB'un İslam ülkelerinden ticaret ve sanayi odalarına yönelik eğitim programı kapsamında verilen yemekte, TEPAV Direktörü Güven Sak Türkiye'nin ekonomik dönüşümü hakkında sunum yaptı.
Haber resmi
21/06/2011 - Okunma sayısı: 2402

ANKARA -  TOBB'un  İslam Kalkınma Bankası ile İslam Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde İslam Kalkınma Örgütü'ne üye ülkelerden sanayi ve ticaret odası temsilcilerine yönelik olarak düzenlediği "Oda Akademisi Programı" kapsamında 21 Haziran 2011 Pazartesi günü bir akşam yemeği düzenlendi. Yemekte, TEPAV Direktörü Güven Sak da Türkiye ekonomisi ve özel sektörü konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Birlik Merkezi'nde gerçekleştirilen yemekte yaptığı konuşmada,  IDB ile 2009'dan bu yana işbirliği yaptıklarını ve TOBB'un ilk Oda Akademi Programı'nı da İslam ülkeleri için düzenlediğini belirtti. Söz konusu programın tek seferlik olmadığını ve en az yılda bir kez tekrarlayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''2009 yılında dünyanın toplam nüfusunun yüzde 20'sini 51 İslam Kalkınma Örgütü ülkesi oluşturmakta. Ancak tüm dünyadaki mal ticaretinin sadece yüzde 10'una sahipler. Tüm dünyada bulunan 48 en az gelişmiş ülkeden 22 tanesi İKÖ üyesi. Zengin ve yoksul İKÖ ülkeleri arasında uçurum gerçekten çok büyük. Bu bağlamda 22 İKÖ ülkesi Dünya Bankası tarafından düşük gelirli ülkeler olarak sınıflandırılmakta. Bunun anlamı şu: Bu ülkelerde kişi başına gelir 975 doların altında. 2009 yılında en zengin İKÖ ülkesindeki GSYİH en yoksul İKÖ ülkesindeki GSYİH'dan 220 kat fazlaydı. İKÖ ülkelerinin ticaretteki payına bakacak olursak da tüm toplam İKÖ ülkelerinin dünyada sahip olduğu payın yüzde 16 olduğunu görüyoruz. Biliyoruz ki odalar ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmede çok önemli rol oynuyor. İşte bu sebepten dolayı bu eğitim programı bu kadar önemli.''

Sak: "Önceliklerimizi bilmeliyiz"

Yemekte Türkiye ekonomisi ile bölgede özel sektörün gelişimi konusunda bir sunum yapan TEPAV Direktörü Güven Sak da Türk özel sektörünün deneyimi ile bölgenin dönüşüm sürecinde önemli rol oynayabileceğini vurguladı. Bölgede özel sektörün gelişimi noktasında Oda Akademisi'nin iyi bir başlangıç noktası olduğuna işaret eden Sak, bölge ekonomilerinin entegrasyonunda odalar arasında iş dünyasına destek veren örgütler gibi çalışacak bölgesel ağların öneminin altını çizdi. Sak, İslam Kalkınma Örgütü'ne üye ülke sanayi ve ticaret odalarına "Önceliklerimiz konusunda daha çok şey öğrenmeliyiz" mesajı da verdi.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler