logo tobb logo tobbetu

"Amasya'da Kadın istihdamının Artırılmasına Destek Projesi" Tamamlandı Projenin kapanış toplantısında konuşan TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Eralp, "Bundan sonraki hedefimiz bu projede geliştirmeye çalıştığımız modeli diğer illerimize yaygınlaştırabilmek" dedi.
Haber resmi
01/07/2011 - Okunma sayısı: 3678

AMASYA - TEPAV'ın "Avrupa Birliği (AB) Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamında yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Arttırılması Destek Projesi (KADES)" tamamlandı. Projenin kapanış toplantısında konuşan TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, 1 yıl süren proje kapsamında 318 kadının eğitildiğini belirterek, "Bundan sonraki hedefimiz bu projede geliştirmeye çalıştığımız modeli diğer illerimize yaygınlaştırabilmek, yaygınlaşmasına katkıda bulunmak" dedi.

KADES Projesi kapanış toplantısı, 1 Temmuz 2011 Cuma günü Amasya Saraydüzü Kışlası Kongre Merkezi'nde yapıldı. Projenin koordinatörlüğünü yürüten Eralp, açılışta yaptığı konuşmada projeyle kadın işgücü talebi ile kadın işgücü arzını olabildiğince buluşturmayı ve kayıtlı kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydetti. Proje kapsamında yapılan faaliyetleri anlatan Eralp, projeyle öncelikle hedef gruba erişim çerçevesinde saha çalışması gerçekleştirildiğini ve toplam 33 mahallede 524 kadınla anket yapıldığını söyledi. Ardından kadın işgücü arz ve talep analizleri yaptıklarını belirten Eralp, bunun için kadınlar, işverenler ve karar verici kurumlarla görüşüldüğünü,  mesleki eğitim programlarının da ortaya çıkan ihtiyaç analizi sonuçlarına göre oluşturularak uygulandığını kaydetti.

İhtiyaçlar doğrultusunda 318 kadın eğitildi

Projenin üçüncü aşamasında ise 318 kadının eğitildiğini belirten Nilgün Arısan Eralp, bu eğitimlerin ilk aşamasını "güçlenme eğitimi"nin oluşturduğunu ifade etti. Eralp, bu çerçevede çalışma hayatında kadın, medeni haklar, üreme sağlığı, toplumsal cinsiyet, ev eksenli çalışma, yurttaşlık bilinci, kadın örgütlenmesi ve iletişim konularında kadınlara eğitimler verildiğini kaydetti. Eralp, kadınlara yassıçal dokuma, iğne oyası, takı tasarımı, unlu mamuller, muhasebe, Maraş işi, bilgisayar, çocuk bakımı, gümüş işleme ve hazır giyim alanlarında da mesleki eğitimler verildiğini belirtti.

Konferansın ardından kadın işsizliği belgeseli çekiliyor

KADES Projesi kapsamında ayrıca ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığı ile "Kadın Emeği Konferansı" düzenlediklerini anlatan Eralp, konferansla kadınların hangi sektörlerde, nasıl ve neden çalıştıkları ile kadınların istihdama katılımlarının önündeki engeller, işgücü piyasasındaki yarı zamanlı ve ev eksenli çalışma gibi yeni eğilimlerin kadın istihdamına etkilerinin ele alındığını ifade etti. Eralp, bir yandan da tamamlanan proje tanıtım filminin yanı sıra kadın işsizliğini konu alan bir belgeselin çekimlerine başlandığına işaret etti.

Amasya'da yürüttükleri projede önem verdikleri ilkelerin "katılımcılık", "ihtiyaçlara uygunluk" ve "sürdürülebilirlik" olduğunu belirten Proje Koordinatörü Eralp, "Bundan sonraki hedefimiz, bu projede geliştirmeye çalıştığımız modeli diğer illerimize yaygınlaştırabilmek, yaygınlaşmasına katkıda bulunmak" dedi. Eralp, Amasya'da farklı kurumların kadınlara verdiği destekleri ellerinden geldiğince birleştirmeyi ve bundan bir sinerji yaratmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

img 0442.520px

Kapanış toplantısında düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları da verildi.

 

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de konuşmasında, Amasya'da gerek AB, gerek hükümet destekleri kapsamında kadın ve genç istihdamı konusunda oldukça yoğun kurslar açıldığını kaydetti. KADES Projesi kapsamında süren çalışmaların ise kentte önemli bir katma değer yarattığına inandığını anlatan Özdemir, kursiyerlerin ileride kendi işyerlerini kurmaları konusunda da bu kurslardan yararlanmaları dileğinde bulundu. Özellikle vasıfsız kişilerin istihdamında zorluklar yaşadıklarını belirten Özdemir, "Biz insanlarımızın elinde bir altın bileziği, bir mesleği, becerisi olsun istiyoruz" dedi.

İŞKUR Amasya İl Müdürü Cavit Bayrak ise, kurum olarak öncelikle  istihdama  yönelik çalışmalar yaptıklarını,  2009-2010 yılında Belediye ve Halk Eğitim Merkezi  olarak yaklaşık 60 kurs düzenlediklerini bildirdi.

Amasya'daki kursiyerlerin artık üretim yapmak istediklerine değinen Bayrak,  2010 yılı TÜİK verilerine göre Amasya'nın yüzde 6,7 işsizlik oranıyla Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu bildirdi. Amasya'daki  vasıfsız elemanların özellikle temizlik ve güvenlik alanlarında iş aradıklarını belirten Bayrak, 2010 yılında gerçekleştirdikleri kurslarda toplam 670 kursiyeri eğittiklerini kaydetti.

Proje ürünleri sergisi açıldı

Açılış konuşmalarının ardından TEPAV Araştırmacısı Ülker Şener projenin detaylarını  katılımcılarla paylaştı. Toplantıda gösterilen proje tanıtım filminden sonra ise kursiyerler deneyimlerini aktardı. Toplantının sonunda sertifikalarını alan kursiyerlerin, kurs süresince ürettikleri ürünler için sergi açılışı da yapıldı.

Proje, TEPAV tarafından Amasya Belediyesi ile Amasya Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ve Amasya Valiliği, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü ile Şeyhsadi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iştirakiyle yürürtülürken, İŞKUR tarafından da desteklendi.

 

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler