logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Zenginleşmek İçin Yeni Sektörlere Girilmeli” Kocaeli'nde sanayicilerle biraraya gelen Güven Sak, ekonomide orta vadede sürdürülebilir verimlilik artışının motoru olarak gösterdiği sanayide, sektör çeşitliliği ve sofistike ürüne duyulan ihtiyacı vurguladı.
Haber resmi
29/06/2011 - Okunma sayısı: 2540

KOCAELİ - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, 29 Haziran 2011 Çarşamba günü Kocaeli Sanayi Odası'nın meclis toplantısına katılarak, sanayicilere ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide orta vadede sürdürülebilir verimlilik artışının motorunun sanayileşme olduğunu vurgulayan Sak, ancak Türkiye sanayisinin sofistikasyon düzeyinin sorunlu olduğuna işaret etti. Sak, sanayicilere özgün üretim ve sektör çeşitliliği çağrısında bulundu.

Kocaeli Sanayi Odası'nın aylık meclis toplantısının konuğu olan Sak, burada yaptığı sunumda, Türkiye'nin bugüne kadar verimliliği yüksek olan sanayi sektöründe istihdamı artırarak toplam verimliliğini yükselttiğini söylerken, "Bu verimlilik artışının ana kaynağı olan kentleşme sürecinin sonuna gelindi. Şimdi ise sanayi sektörünün verimliliğini artırmamız lazım" dedi. Ancak bu noktada rekabet gücünde yaşanan sıkıntılara işaret eden Güven Sak, 2009 yılında "inovasyona dayalı ekonomi" kategorisinde bulunan Türkiye ekonomisinin bir sonraki yıl "verimliliğe dayalı ekonomi" kategorisine düştüğünü ifade etti.

Sanayide uzun vadede çeşitlilik artarken sofistikasyon performansının dünyadan farklılaşamadığını da belirten Sak, şöyle konuştu:

"Bu çeşitlilikle Türkiye daha zengin olmalı, demek ki sofistikasyon düzeyimiz sorunlu. Zenginleşmenin yolu, sektörlerden çıkmak değil yeni sektörlere girebilmek. Aynı zamanda daha sofistike ve özgün ürünler üretebilmek. Her bölgenin yetkinliklerini artırması ve ne yöne çeşitleneceğini belirlemesi önemli. Bazı illerimiz çeşitli, bazıları ancak 1 -2 üründe rekabetçi."

Prof. Dr. Sak sunumunda ayrıca, Kocaeli sanayisine ve öne çıkan sektörlerine ilişkin de değerlendirmede bulundu.

"Artık ekonomiye konsantre olalım"

Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye'nin artık ekonomiye konsantre olmasını, gündemin ekonomiye dönmesini istedi. Zeytinoğlu, "Bildiğiniz gibi ekonomi durağan değil. Ve herkes tarafından kabul edilen 2023 hedeflerimiz var. Buna ulaşmak için sürdürülebilir bir büyüme, ekonomik istikrar gerekli. Diğer bir hedefimiz de Avrupa Birliği tam üyeliği demokrasi adına bir hedeftir" dedi.

Konuşmasında Kocaeli'nin eğitim, işletmeler, yatırım, markalaşma ve yaşam kalitesi gibi rekabette geriye düştüğü noktalar olduğundan bahseden Zeytinoğlu, "Beceri 10" olarak da bilinen UMEM Projesi'nin önemine ve kente ilişkin sonuçlarına da değindi.

 

Medyada

DUNYA

Yazdır

« Tüm Haberler