logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da Gündem: “Balkanlar’da Devam Eden Krizler ve Türkiye’nin Tepkisi” Uluslararası Kriz Grubu Avrupa Programı Direktörü Dr. Sabine Freizer, TEPAV’da Balkanlar’daki son gelişmeleri değerlendirdi.
Haber resmi
21/09/2011 - Okunma sayısı: 1965

ANKARA – Son aylarda yaşanan çeşitli olaylarla tansiyonun yeniden yükseldiği Balkanlar, TEPAV’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısının gündemini oluşturdu. Toplantıda Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Avrupa Programı Direktörü Dr. Sabine Freizer, Balkanlar’da devam eden krizler ve Türkiye’nin tepkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TEPAV’da 21 Eylül 2011 Çarşamba günü “Balkanlar’da Devam Eden Krizler ve Türkiye’nin Tepkisi” konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. TEPAV Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın yönettiği toplantıda konuşan ICG’den Dr. Sabine Freizer, Kosova-Sırbistan ilişkilerinde gerçekleşen son gerginliklere değinirken, birkaç ay önce Kosova’nın, Sırpların da yaşadığı kuzeydeki sınır kapılarında yönetimi ele alması sürecinde yaşanan çatışmaların bölgedeki tansiyonu epey yükselttiğinden bahsetti. Bir Kosovalı polisin hayatını kaybettiği olayın ardından Avrupa Birliği (AB) misyonu EULEX güçlerinin bu kapılarda görevi devraldığını belirten Feizer, Sırbistan’ın Kosova’nın hiçbir kurumunu tanımak istemediğini ve Kosova’nın tanınmasına karşı kuzey bölgesinde gücü ele geçirmeye çalıştığını ifade etti. Freizer, Kosova’da yaşayan Sırp azınlığın durumunun sıkıntılı olduğunu da aktardı ve bu kesimin kendisini hem Kosova hem Sırbistan’dan izole ettiğini söyledi. AB, ABD ve Türkiye’nin sürece katılımına ihtiyaç olduğunu belirten Sabine Freizer, AB’nin Sırbistan için üyelik süreci ve Kosova için de vize kolaylığı konusunda atacağı adımların sorunların çözüm sürecinde önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Freizer konuşmasında ayrıca, Türkiye-AB ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Freizer, Türkiye’ye Birlik ile daha çok ve daha yakın beraber çalışma önerisinde bulundu.

Toplantı katılımcılardan görüşlerin ve soruların alındığı tartışma bölümüyle tamamlandı.

Yazdır

« Tüm Haberler