logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak’tan İnovasyon Ekosistemine TÜBA Örneği… İnovasyon ekosisteminin farklı aktörlerin birbirlerinin alanına taşmadan ortak hedefe yönelmesiyle oluşacağını belirten Güven Sak, yasa değişikliği ile özerk yapısı değiştirilen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)’nde yaşananlara değindi.
Haber resmi
18/10/2011 - Okunma sayısı: 2666

ANKARA – TEPAV, 18 Ekim 2011 Salı günü Dünya Bankası ile birlikte "Yenilikçiliği Ateşlemek: Yükselen Avrupa ve Orta Asya’da Hükümetlerin Rolünü Yeniden Düşünmek" adlı raporun tanıtımı için bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, inovasyon ekosisteminin oluşması için farklı aktörlerin birbirinin alanına müdahale etmeden ortak hareket etmesi gerektiğini söylerken, yasa değişikliği ile özerk yapısı değiştirilen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)’nde yaşananlara işaret etti. Sak, “Bilimin nasıl yapılacağına da siyasetçi müdahale etmemeli” dedi.

“Kamu, işlevlerini iyi tanımlamalı”

TEPAV’da düzenlenen toplantının açılışında konuşan Sak, Türkiye’nin artık koyduğu hedefler ve geldiği gelişmişlik noktası itibariyle yeni bir aşamada olduğunu belirterek, “Vasat öğrenci tavrıyla Türkiye ekonomisinin tempolu yürümesini sağlayamayız” dedi. Güven Sak, toplumdaki farklı aktörlerin kendi işlevlerini en iyi şekilde yerine getirirken bir yandan da inovasyon ortak hedefiyle birlikte hareket edeceği bir ekosistem oluşturulması gerektiğini, buradaki marifetin de bu aktörlerin birbirinin alanına taşmadan bu koordinasyonu sağlaması olduğunu vurguladı. Bu sistemde gerekli koordinasyonu sağlama işlevini üstlenecek kamunun işlevlerini iyi tanımlaması gerektiğini ifade eden Sak, inovasyonun “huzurlu” ülkelerde geliştiğini de sözlerine ekledi.

“Esas nokta, yerli otomobil değil Ar-Ge harcamaları”

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ise, küresel krizin Türkiye gibi yükselmekte olan ekonomilerde sürdürülebilir, verimliliği artırıcı ve daha az dış finansman gerektiren modellerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti. Bu noktada verimlilik ve refah artışı sağlayan inovasyonun önemine işaret eden Zachau, Türkiye’de süren yerli otomobil tartışmalarına da katıldı. Zachau, burada esas noktanın Ar-Ge harcamalarının miktarı ve etkili kullanımı olduğunun altını çizdi. Dünya Bankası Temsilcisi, Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırdığı payın (GSYİH’nın yaklaşık yüzde 1’i) artırılması konusunda ilerleme sağladığını ancak Çin, G. Kore gibi ülkelerde bu oranın yüzde 3 ila 5 aralığında olduğunu da belirtti. Zachau ayrıca, bu kaynaklarda özel sektörün payının üzerinde durdu.

img 0308.520px 01

Açılışın ardından TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Özel Sektörün Geliştirilmesi Sektör Direktörü Gerardo Corrochano, raporun bölgede inovasyonun ateşlenmesi için şu alanlarda adım atılmasını önerdiğini aktardı:

  • Yerel araştırmacılar ile yabancı yatırımcıların işbirliğini desteklemek ve yabancı Ar-Ge yatırımları çekmek,
  • Araştırma ve geliştirme kurumlarını yeniden yapılandırmak,
  • Finansal destek araçlarını yeniden düşünmek,
  • Ticareti, yabancı doğrudan yatırımı ve girişim açılışlarını ve yayılımlarını kolaylaştırmak.

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Finansal ve Özel Sektör Gelişimi Birimi Ekonomisti John Gabriel Goddard, Türkiye’nin bölgede güçlü ülkelerden olduğunu ve bunun gelecek için umut aşıladığını belirtti.

“Artık özel sektör Ar-Ge’sinden bahsedeceğiz”

Artık Ar-Ge konusunda özel sektör Ar-Ge’sinden bahsedeceğimiz, bunun önemli olduğu bir dönemdeyiz” diyen TEPAV Analisti Esen Çağlar ise büyük şirketlerin mi KOBİ’lerin mi Ar-Ge yapacağı, şirketlerin bu alanda yurtdışındaki ağlara nasıl bağlanacağı ve hangi şehirlerin inovasyon yapmaya aday olduğu gibi sorulara yanıt aranması gerektiğini belirtti.

Toplantı katılımcılardan gelen soru ve katkılarla tamamlandı.

 

Dünya Bankası raporu için tıklayınız.

Toplantıda yapılan sunumlara İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

Medyada

HURSES

Etiketler: İnovasyon, Ar-Ge,

Yazdır

« Tüm Haberler