logo tobb logo tobbetu

Türkiye’ye Enerjide Körfez İşbirliği Önerisi… TEPAV’da düzenlenen bir toplantıyla enerji bağlamında kaynakların çeşitlendirilmesi ve Türkiye ile Körfez ilişkileri ele alındı.
Haber resmi
21/10/2011 - Okunma sayısı: 2048

ANKARA – TEPAV, 21 Ekim 2011 Cuma günü “Körfez Ülkelerinin Türkiye’nin Enerji Çeşitliliğindeki Rolü” başlıklı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Hukuku Uzmanı ve Harvard Üniversitesi’nde faaliyet gösteren BELFER Center for Science and International Affairs Araştırma Görevlisi Justin Dargin, Türkiye’nin enerjide kendi kaynaklarına sahip olmadığı için dışa dönük olması gerektiğini söylerken, bu çerçevede Körfez ülkeleri ile işbirliğine işaret etti.  Dargin, Körfez ile Türkiye arasında gelişmekte olan ilişkilerin enerji alanına da taşınabileceğini ifade etti.

Dargin, dünyadaki petrol rezervlerinin neredeyse yarısının Yemen dışındaki altı Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (Gulf Cooperation Council) üyesi ülkeden geldiğini belirtti. Konsey ile Türkiye arasındaki ilişkilere işaret eden Dargin, enerjide zayıf olan ortaklığın geliştirilebileceğini söyledi. Dargin, Konsey’in 2008 yılında Türkiye’yi “stratejik müttefik” olarak adlandırıldığını da hatırlatırken, Körfez ülkelerince ilk kez Arap olmayan bir ülkenin böyle görüldüğünü belirtti.

Justin Dargin, Türkiye’nin enerji konusunda artık bölgede daha görünür bir ülke olduğunu ve enerji geçişinde anahtar oyuncu haline geldiğini söyledi. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyelerinin kişi başına gelirde önemli bir noktada iken bulundukları bölge açısından tehlikeli ve istikrarsız bir konuma sahip olduklarına değinen Dargin, Türkiye’nin ise bölgedeki avantajlarına dikkat çekti.

İlgili kamu kurumlarından da temsilcilerin katıldığı toplantıda Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme konusunda çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Toplantı, katılımcıların soru ve katkılarının alınmasıyla tamamlandı.

Yazdır

« Tüm Haberler