logo tobb logo tobbetu

“Türkiye 1960” İsimli Kitap, TEPAV’da Tanıtıldı Eski Avusturya Büyükelçisi Karl Hartl’ın siyasi raporlarından oluşan “Türkiye 1960” isimli kitap, TEPAV’da tanıtıldı.
Haber resmi
26/10/2011 - Okunma sayısı: 2554

ANKARA – Avusturya’nın eski Ankara büyükelçilerinden Karl Hartl’ın, döneminin Dışişleri Bakanı Bruno Kreisky’e yazdığı raporların derlemesinden oluşan “Die Türkei 1960 (Türkiye 1960)” isimli kitap, TEPAV’da 26 Ekim 2011 Çarşamba günü düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.

Başta Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Heidemaria Gürer olmak üzere yabancı misyon temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, kitabın editörlüğünü üstlenen Prof. Rudolf Agstner, çalışmadan notlar ve fotoğraflar eşliğinde bir sunum yaptı.

Agstner, Karl Hartl’ın Ankara’da 1958-63 yıllarını kapsayan görev süresi boyunca kaleme aldığı 52 rapordan dikkat çekici bölümleri katılımcılarla paylaştı. Bu çerçevede Agstner, sunumunda Türkiye’de “Menderes yönetimi, askeri darbe, yeni anayasa yapım süreci, yurtdışına Türk işçilerin çıkışı, Avrupa Ekonomik Topluluğu (Şimdiki ismiyle AB)’na katılım çabalarının başlaması, Yunanistan ile ilişkiler…” gibi dönemin öne çıkan gelişmelerinin Avusturyalı bir diplomatın gözüyle nasıl yaşandığını ortaya koyan notlar aktardı. Agstner, söz konusu raporların ağırlıkla Türkiye’nin iç siyasetine odaklandığını ancak dış politikasına ilişkin de çeşitli değerlendirmeler içerdiğini anlattı.

Tanıtım toplantısı, konuklardan gelen soru ve katkılarla devam etti. Toplantıda, Avusturya Büyükelçiliği tarafından dili Almanca olan kitabın, Türkçeye çevrilmesinin planlandığı da belirtildi.

Haberle ilgili dosyalar

Rudolf Agstner in Sunumu

Yazdır

« Tüm Haberler