logo tobb logo tobbetu

AB Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Verheugen, Arap Baharı Sonrası İlişkileri Değerlendirdi TEPAV ile TOBB-ETÜ ortaklığında düzenlenen bir toplantıda, bölgede yaşanan sıcak gelişmeler ışığında Türkiye, Arap ülkeleri ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler konuşuldu.
Haber resmi
16/11/2011 - Okunma sayısı: 2181

ANKARA – Avrupa Birliği Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkan Danışmanı Günter Verheugen, 16 Kasım 2011 Çarşamba günü TEPAV’da düzenlenen “Arap Baharı Sonrası Türk Dış Politikası ve Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri” başlıklı yuvarlak masa toplantısının konuğu oldu.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ile TEPAV işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Günter Verheugen, Türkiye, Arap dünyası ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki farklılaşan ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin bölgedeki gücüne vurgu yapan Verhuegen; yaşanan gelişmelerin ardından Arap ülkelerinde şu an en çok ihtiyaç duyulan şeyin istikrar olduğunu, Türkiye’nin kültürel ve coğrafi yakınlığı bulunan bu ülkelere yol göstermesi ve destekte bulunmasının önemli olduğunu söyledi. Ancak bunun bölgede ağırlığı hissedilen bir bölgesel güç anlayışıyla yapılmaması gerektiğini ifade eden Verheugen, aksi halde bazı ülkelerin bunu kabul etmeyeceğini dile getirdi. Günter Verheugen, bu konuda Türkiye-AB ilişkileri noktasında ise bölge politikasında ortak bir strateji geliştirilmesi önerisinde bulundu.

Sorunların çözümü için güçlü küresel ortaklıklara duyulan ihtiyaca işaret eden Verheugen, bir sonraki adımın da özellikle dış politika ve güvenlik alanındaki bütünleşmenin derinleştirilmesi olacağını belirtti. Eski AB Komisyonu Yetkilisi, entegrasyon konusunda ortak askeri kuvvetin oluşturulabileceği örneğini verdi.

Verheugen, konuşmasında AB’nin bir “Hıristiyan Kulübü” olmayıp kültürel çeşitliliği önemsediğini de ifade etti. Türkiye’nin AB müzakere sürecine ilişkin olarak Birlik cephesinden sürecin tıkandığına ilişkin yargılarla yapılan “AB’ye ihtiyacımız yok” yorumlarını doğru bulmadığını ifade eden Verheugen, AB’nin Rusya ile ilişkileri konusuna da değindi.

Verheugen, Birlik için “ayrıcalıklı ortak” ve “stratejik işbirlikçi” konumunda bulunduğunu ifade ettiği Rusya’nın öneminin özellikle Avrupa’nın enerji ihtiyacı bağlamında önümüzdeki dönem artacağını söyledi. Günter Verheugen, Türkiye ile Rusya arasında derinleşecek ilişkilerin AB için yararlı olacağına vurgu yaptı.

Katılımcılardan soru ve katkıların da alındığı toplantı diplomasiden akademiye, kamu kurumlarından sivil topluma geniş bir katılımla gerçekleşti.

Yazdır

« Tüm Haberler