logo tobb logo tobbetu

"TEPAV ABD Merkezi" Açıldı TEPAV’da faaliyet gösterecek Merkez, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin katıldığı bir törenle açıldı.
Haber resmi
28/11/2011 - Okunma sayısı: 2690

ANKARA – Açıklayacağı raporlar ve yapacağı toplantılarla Türkiye-ABD ilişkilerine mercek tutmayı amaçlayan “TEPAV ABD Merkezi”, 28 Kasım 2011 Pazartesi günü açıldı. TEPAV’da faaliyet gösterecek Merkez’in açılışı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin katıldığı bir törenle yapıldı.

Açılışta konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, “Hâlâ kendimizi dünyanın parçası gibi hissetmiyor, başka ülkelerde olanlarla yakından ilgilenmiyoruz. Biz, TEPAV olarak, bölge çalışmalarının gelişimine ve bu alanın büyümesine katkıda bulunmak istedik. İşe de ABD Merkezi ile başladık” şeklinde konuştu.

Washington’ı takip etmeden küreselleşme sürecini anlamanın mümkün olmadığını belirten Sak, kurulan Merkez’in Türkiye’de ABD konusunda sağlıklı bir bilgi alışverişi ortamı oluşturacağını kaydetti. Sak, yapılacak çalışmalarla ABD’de kararların nasıl alındığına bakılacağını ve bu alanda veri derlemedeki boşluğun kapatılacağını belirtti.

TEPAV’ın bu alanda uzun zamandır Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS) ile birlikte ortak çalışmalar yaptığını da aktaran TEPAV Direktörü Sak, Washington merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan CSIS ile bu işbirliğinin, ABD Merkezi ile sürdürüleceğini ifade etti.

ABD’de düşünce kuruluşları ile tanışma…

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, TEPAV`ı kurma fikrinin 2003 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile yapılan bir ABD gezisine dayandığını söyleyerek, o günlerde CSIS ile ve dolayısıyla “düşünce kuruluşu” kavramıyla tanıştıklarını aktardı. "2004`ün sonunda hayata geçirdiğimiz TEPAV`ın ABD Merkezi`nin açılışında sizlere hitap etmek bu açıdan çok önemli" diyen Hisarcıklıoğlu, kurulan merkezle Türkiye’den ABD`yi takip etmenin artık daha kolay hale geleceğini vurguladı.

ABD ve Türkiye'de kanaat önderleri noktasında bilgi eksikliği olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, TEPAV ABD Merkezi ile ABD siyaseti ve politika tasarım süreci hakkında Türkçe yayınların sayısının artacağını ifade etti. TOBB Başkanı, “Kamuoyumuz ABD'yi daha kolay takip edebilir hale gelecektir” dedi.

İnişler çıkışlar olsa da ABD ile siyasi ve askeri alanda süren iyi olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, ancak ekonomik ilişkilerin 60 yıldır gelişmediğine, Türkiye`nin küresel ekonomiye entegrasyonu ile birlikte öneminin azaldığına dikkat çekti. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2000 yılında Türkiye’nin ihracatından 3 milyar dolar ile yüzde 10 pay alan ABD’ye bugün yapılan ihracatın, toplam ihracat rakamı 130 milyar doları aşmasına rağmen sadece 4 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti. Ayrıca ABD`den gelen doğrudan yatırımcı oranının düşüklüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, "ABD pazarına girebilmenin anahtarı, Türk ve Amerikan girişimcilerini biraraya getirmek, Amerika`da iş yapılma biçimini daha iyi öğrenmek, Amerika`nın politik süreçlerini yakından takip etmekten geçiyor" diye konuştu.

tepav abd merkezi acilisi 6.520px

ABD Elçisi: “Merkez, ilişkileri ve kaliteyi artıracak”

Açılışa eşiyle birlikte katılan ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone de, TEPAV ABD Merkezi`nin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirerek ilişkilerin kalitesini artıracağını söylerken, Türk demokrasisine de katkı sağlayacağını belirtti. Ricciardone, bu tür merkezlerin yürütmeyi ve yasamayı daha iyi bilgilendirdiğini de vurguladı.

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde yoğunlaşacağına inandığını ifade eden Ricciardone, ilki Başkan Obama başkanlığında Washington'da yapılan “Küresel Girişimcilik Zirvesi”nin ikincisinin bu yıl İstanbul’da Başbakan Erdoğan’ın evsahipliğinde gerçekleştirileceğini belirtti. ABD Elçisi ayrıca, 6-9 Aralık tarihlerinde İstanbul’da yapılacak zirvenin, “GEP Türkiye” gibi TEPAV ile de ortaklıkları içeren programları hakkında bilgi verdi.

Konuşmasında Türkiye'de demokrasinin çok yol katettiğine de işaret eden Ricciardone, şunları kaydetti:

“Hepimiz demokrasimizi güçlendirmek için sürekli çaba göstermeyi sürdürmeliyiz. Tüm demokrasilerde yargılanma ya da yaptırım korkusu olmaksızın her türlü görüş ve düşüncenin, özellikle de çoğunluk haricindeki fikirlerin seslendirilmesinin kritik önemde olduğunu düşünüyoruz. Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi: 'İfade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez.' Bu noktada tamamen aynı fikirdeyiz.”

İlk toplantı, Obama dış politikası üzerine

Konuşmaların ardından TEPAV ABD Merkezi’nin açılışı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, TEPAV Direktörü Güven Sak, Eski Bakan Yaşar Yakış ile CSIS Türkiye Bölümü Kurucusu ve Direktörü Dr. Bülent Alirıza tarafından yapıldı. Merkez, ilk toplantısını ise “ABD Dış Politikasında Obama Dönemi ” başlığı altında 29 Kasım 2011 Salı günü yapacak.

Yazdır

« Tüm Haberler