logo tobb logo tobbetu

2. Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, TOBB&TEPAV Etkinlikleri İlgi Gördü Washington’ın ardından İstanbul’da düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’nin ikincisinde TEPAV’ın da desteğiyle düzenlenen TOBB etkinlikleri büyük ilgi gördü.
Haber resmi
05/12/2011 - Okunma sayısı: 2581

İSTANBUL - İstanbul Kongre Merkezi’nde 3-6 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen “2. Küresel Girişimcilik Zirvesi”nde, TOBB tarafından düzenlenen ve TEPAV’ın da destek verdiği etkinlikler bu alandan önemli isimleri biraraya getirirken, girişimci ve girişimci adaylarından da büyük ilgi gördü.

Bu çerçevede zirve kapsamında 5 Aralık 2011 Pazartesi günü düzenlenen, “Küresel Girişimcilik Devrimi” ve “Silikon Vadisinden İstanbul’a: Girişim Sermayesi için Yeni Limanlar” isimli paneller öncesinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Ticaret ve İş Özel Temsilcisi Lorraine Hariton ve Endeavor Üst Yöneticisi (CEO) Linda Rottenberg birer konuşma yaptı.

“Keşfedilmeyi bekliyorduk, şimdi keşfe çıkıyoruz”

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ekonomide geçirdiği dönüşüm sürecinden bahsederken, Bu dönüşümü, halklarımız için fırsata çevirmenin yolu ise ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor” dedi. Bu çerçevede ABD Başkanı Obama’nın Kahire ziyaretinde yaptığı konuşmasının ardından başlatılan “Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklıklar” (Partners for a New Beginning- PNB) isimli programın Türkiye ayağının başkanlığını üstlendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İkinci olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Küresel Girişimcilik Programı’nın Türkiye faaliyetlerini TOBB ve TEPAV olarak yürütüyoruz. Bu kapsamda ABD Büyükelçiliği ile bir mutabakat zaptı imzaladık ve çalışmalara başladık” dedi. İki programda da geniş bir ortak ağ kurduklarını anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yerele indik, ülkenin dört bir yanından kanaat önderlerini sürece dahil ettik. Bugüne kadar hep biz ‘keşfedilmeyi’ bekliyorduk. Artık kendimiz hem Amerika’yı, hem de bölgemizi ‘keşfe çıkıyoruz’” diye konuştu.

Endeavor Üst Yöneticisi (CEO) Linda Rottenberg ise “Girişimcilik ile İlgili 10 Efsane” başlıklı konuşmasında, her girişimciye yolun başında çılgın olduğunun söylendiğini, ancak dünyada artık “çılgın” kelimesinin girişimcilerin başarılarıyla bir iltifat haline geldiğini belirtti. Kendi maceralarının girişimciliğe hiçbir ilginin bulunmadığı Latin Amerika’da başladığını söyleyen Rottenberg, hukuk kariyerini yarıda bırakarak başladığı bu “macera”da  kendisinin de “çılgın” iltifatından nasibini aldığını söyledi. Rottenberg’in konuşmasında yer verdiği girişimcilikle ilgili on efsaneden bazıları ise şöyle:

“Girişimcilikle ilgili efsaneler var”

“Herkes girişimci olabilir”, “Girişimcilik her zaman istihdam yaratır”, “Girişimcilerin kimsenin yardımına ihtiyacı yoktur”, “Çıkış yapmak pes etmektir”, “Girişimcilik yalnız yapılan bir spordur”...

Rottenberg, konuşmasında Türkiye ve MENA bölgesinin en büyük ve en hızlı büyüyen sosyal oyun platformu olarak tanımladığı “Peak Game”in kurucuları olan iki Türk’ün başarı öyküsünden de örnek verdi. Girişimci için elverişli bir ekosistem yaratmanın öneminin altını çizerek konuşmasını tamamlayan Rottenberg, bu konuda Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ı örnek gösterdi ve “Eğer Jobs, Amerika yerine Suriye’de doğsaydı, bugün Apple var olamayacaktı” diye konuştu.

“İlkbaharda girişimcileri ziyarete başlıyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Ticaret ve İş Özel Temsilcisi Lorraine Hariton da, Bakanlık olarak girişimciliği dış politikalarının başlıca unsurlarından biri haline getirdiklerini belirtti. Küresel Girişimcilik Programı kapsamında Türkiye'de ilkbaharda girişimcileri ziyarete başlayacaklarını kaydeden Hariton, bu kapsamda melek yatırımcı ağları oluşturulacağını, eğitimler verileceğini, inkübatörlerin değerlendirileceğini ve medyanın girişimciliğe destek vermesi için çalışmalar yapılacağını anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından “Küresel Girişimcilik Devrimi” ve “Silikon Vadisinden İstanbul’a: Girişim Sermayesi için Yeni Limanlar” konulu panellere geçildi. Oasis500’ün kurucusu Usama Fayyad’ın moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda TOBB Genç Girişimciler Kurulu Ali Sabancı, semantik arama motoru Kngine’in yaratıcısı Mısırlı genç CEO Hayhtam Elfadeel, sosyal medya firması Yonja Media Group’un kurucusu Dilawar Syed ve Nijeryalı kadın girişimci Ayo Megbope konuştu.

“Girişimcilik motivasyon kaynağı…”

Dilawar Syed, Türkiye’de sosyal medya kullanımının çok yüksek olmasını kalabalık nüfus, internet ve genişbant kullanımının yaygınlığına bağlarken, Hayhtam Elfadeel,  gelinen noktada bilgi teknolojileri ile ilgili sahip olunan anlayışın bilgi işlem gücünün büyüklüğüne işaret ederken, bu nedenle önemli bir dönüşüm sürecinden geçildiğini aktardı. Ayo Megbope ise, girişimciliğin yaygınlaşmasının insanlara daha fazla görünürlük kazandırdığını, devlete karşı haklarını talep etme gücü verdiğini ve motivasyon kaynağı oluşturduğunu belirtti.

Moderatörlüğünü Health Central’in CEO’su Christopher M. Schroeder’in yaptığı ikinci oturuma ise TOBB Girişim Sermaye Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler, DFJ Küresel Network CEO’su Elizabeth “Beezer” Clarkson, Abraaj Capital Türkiye Yöneticisi Selçuk Yorgancıoğlu ve SawariVentures’un kurucusu Ahmed El Alfi panelist olarak katıldı.

“Geldiğiniz toprakları da unutmayın”

Katılımcıların yeni pazarlara açılmanın önemini vurguladığı panelde, Ahmed El Alfi bunun yanında girişimcilere köklerini unutmama ve geldikleri topraklara yatırım yapmaları önerisinde bulundu.  Selçuk Yorgancıoğlu ise günümüzde değişimin gittikçe hızlandığını, bu hızlı değişime ayak uydurmak için gelişimin sürekliliğinin gerekli olduğundan bahsetti.

Sak’ın yönetimindeki oturuma, Bakan Yılmaz da katıldı

Zirvenin ilk gününde “Girişimcilikte Küresel Çağ: Girişimciliğin Dönüşümü, Kalkınmaya Katkısı ve Küresel İşbirliğinin Kültürlerarası Yakınlaşmaya Etkileri” başlıklı bir oturum da gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TEPAV Direktörü Güven Sak’ın yaptığı oturumun açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AR-Ge çalışmalarından özel sektörün aldığı yüzde 40’lık payın artmakta olduğunu söylerken, Türkiye’nin 2023 yılında AR-GE harcamalarının GSYİH’dan aldığı payı yüzde 3’e çıkarma hedefini hatırlattı. Yılmaz, bu rakamın yüzde 2’sinin özel sektör tarafından sağlanmasını istediklerini belirtti. Yılmaz’ın ardından Güven Sak da girişim ekosistemi ve bu ekosistemdeki sorunlara değindi.

Oturuma, Abraaj Capital CEO’su Arif Naqvi, Babson College Rektörü Leonard A. Schlesinger, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de panelist olarak katıldı. Bu kapsamda Schlesinger, girişimcilik ekosisteminde nelerin doğru işleyip işlemediğine ilişkin ayrıntılı değerlendirmeler yaparken, Şahenk de hükümetin “durağan” ve “güvenli” bir politik ve ekonomik çevre yaratmasının öneminden bahsetti. Oturumda genel olarak güven ortamının şirketler için önemi ve küresel çağa ayak uydurmak için şirketler arasındaki bağlantıların gerekliliği vurgulandı.

Yazdır

« Tüm Haberler