logo tobb logo tobbetu

Politika Notu/Sarp Kalkan “Sıkılaşan” Para Politikasına Rağmen Büyüme Şampiyonu
Haber resmi
16/12/2011 - Okunma sayısı: 2897

"Avrupa’da süren borç krizinin, önce bir bankacılık krizine, daha sonra da bir siyasi krize dönüştüğü bir ortamda Türkiye, yine oldukça ciddi bir büyüme performansı gösterdi. Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.2 artan Türkiye, Çin’den sonra en hızlı büyümeyi sağladı.

Yılbaşından itibaren 9 aylık performansa bakıldığında ise başarı daha da net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye, ilk 9 ayın büyüme şampiyonudur. 2011’in ilk 3 çeyreğinde 2010’un ilk 3 çeyreğine göre Türkiye yüzde 9.6 büyümüştür. Küresel ekonominin büyüme motorları olarak tanımlanan Çin ve Hindistan ise Türkiye’nin ardından sıralanmıştır.  Büyüme açısından en kötü performans gösteren ekonomiler ise başta Yunanistan ve Portekiz olmak üzere Avrupa’nın sorunlu ülkeleri ve deprem yaralarını sarmaya çalışan Japonya’dır.

Aslında bu denli hızlı bir büyüme performansı, piyasaları yakından takip eden birçok kişi açısından büyük bir sürpriz oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın cari açıktaki artan risklerle birlikte para politikasında sıkılaşmaya gittiğine ilişkin açıklamaları bu sürpriz etkisinde oldukça önemli oldu. Peki, nasıl oldu da Türkiye para politikasındaki sıkılaşmaya rağmen bu denli hızlı büyüyebildi?..."

"

Etiketler: Büyüme,

Yazdır

« Tüm Haberler