logo tobb logo tobbetu

Merih Celasun 2011 Ödülü'nün Sahibi Belli Oldu Ödül Güney California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe İmrohoroğlu ve Prof. Dr. Selahattin İmrohoroğlu ile Merkez Bankası’ndan Dr. Murat Üngör  tarafından yapılan “Türkiye’de Tarım Sektöründe Verimlilik ve Büyüme” başlıklı çalışmaya verildi.
Haber resmi
16/12/2011 - Okunma sayısı: 3904

ANKARA-  TEPAV’ın düzenlediği Merih Celasun Ödülü Yarışması sonuçlandı. Bu yıl ilk kez verilen Merih Celasun Ödülü’nü Güney California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe İmrohoroğlu ve Prof. Dr. Selahattin İmrohoroğlu ile Merkez Bankası’ndan Dr. Murat Üngör tarafından yapılan “Türkiye’de Tarım Sektöründe Verimlilik ve Büyüme” başlıklı çalışma kazandı.

TEPAV Merih Celasun Ödülü jürisi Prof. Dr. Daron Acemoğlu,  Prof. Dr. Sumru Altuğ, Dr. Hasan Ersel,  Prof. Dr. Ziya Öniş,  Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Prof. Dr. Dani Rodrik’ten oluştu. Türkiye'nin büyüme sorunsalını konu alan yarışmada jüri, Celasun Ailesi Özel Ödülü’nün de aynı çalışmaya verilmesine karar verdi.

Ödül, 20 Haziran 2012’de Merih Celasun’a Saygı Günü’nde sahiplerine verilecek. Saygı gününde, Prof. Dr. Daron Acemoğlu da “Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?” başlıklı Merih Celasun’a Saygı Dersi verecek.

“Türkiye’de Tarım Sektöründe Verimlilik ve Büyüme”

Merih Celasun Ödülü’nü kazanan çalışma “Türkiye’de kişi başı milli gelirin Yunanistan, Portekiz ve İspanya’daki kişi başı milli gelire oranının 1960 yılında %73’ten 1977 yılında %50 düzeyine düştüğü ve son yıllara kadar da bu düzeyde kaldığı” tespitinden yola çıkarak, kişi başına gelir düzeyinde yaşanan göreli gerilemenin altında yatan sebepleri araştırmaktadır. Yazarlar, bu durumun ortaya çıkmasına yol açan belirli politikaların veya yapısal özelliklerin rolünün ayrıştırılıp ayrıştırılamayacağını incelemektedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin büyüme tecrübesi çok sektörlü bir modelle incelemiş ve ülkenin yakınsama performansındaki problemlerin altında yatan temel unsurun tarım sektöründe verimlilik artışlarının zayıf olması olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda, Türk tarım sektöründe verimlilik artışlarının düşük olmasının nedenlerini anlamak için tarım sektörü aleyhine uygulanan politikaların dikkatle incelenmesi gerektiğine dair bulgular elde edilmiştir.

Çalışma, ithal ikamesi ve fazla değerli döviz kuru gibi dolaylı faktörlerin Türkiye’de tarım sektörünü kötü etkileyerek ara malların etkin kullanımını olumsuz etkilediğini ve dolayısıyla tarım sektöründe verimliliği düşürdüğünü ortaya koyan ön bulguları göstermektedir.

Merih Celasun’a Saygı Günü…

TEPAV, 2004 yılında kaybettiğimiz çok değerli hocamız Prof. Dr. Merih Celasun’u anmak üzere Merih Celasun’a Saygı Günü düzenlemektedir. İlki 2010 yılında düzenlenen etkinlik çerçevesinde bir de Merih Celasun Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır. 2011 yılından başlamak üzere her yıl verilecek ödülün amacı, Türkiye ekonomisi üzerine yapılacak akademik çalışmaları destelemek ve bu çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşabilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Ödül alan çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

Merih Celasun Ödülü web sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Haberle ilgili dosyalar

Calismanin Ozeti

Yazdır

« Tüm Haberler