logo tobb logo tobbetu

AR-GE’de ABD İle "Çöpçatanlık" İçin İsrail Modeli İncelendi TOBB ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı (GEP) – Türkiye” kapsamında düzenlenen çalıştayla, benzer biçimde iki ülke şirketlerini AR-GE projelerinde buluşturmak için ABD-İsrail ortak modeli ele alındı.
Haber resmi
20/12/2011 - Okunma sayısı: 2475

ANKARA – ABD ile İsrail şirketleri arasında yıllardır “çöpçatanlık” yapan AR-GE destek mekanizması, ABD ile bu çerçevede ortaklık kurmak isteyen Türkiye açısından ele alındı.

TEPAV’ın, TOBB ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı (GEP) – Türkiye” kapsamında 20 Aralık 2011 Salı günü düzenlediği bir çalıştayla, ABD ile İsrail arasında yıllardır iki ülke işletmelerini buluşturarak yapacakları AR-GE projelerine fon sağlayan “BIRD (Çift Uluslu Endüstriyel Araştırma ve Geliştirme)” modeli Türkiye’den kamu, özel ve sivil toplum kesiminden temsilcilerin katılımıyla incelendi. Toplantıda, İsrail ve ABD hükümetlerinin ortaklığıyla kurulmuş olan BIRD Vakfı İş Geliştirme Direktörü Limor Nakar Vincent, katılımcılara model hakkında bilgi verdi.

Küçük işletmeler de destekleniyor

Vincent, iki ülke arasında “çöpçatanlık” yaparak şirketlerin stratejik ortaklar bulmasına yardımcı olduklarını ve hayata geçirilen projelerde her firmanın AR-GE harcamalarının azami yüzde 50’sine hibe sağladıklarını kaydetti. Firmaları buluşturabilmek için sosyal medyanın da aralarında bulunduğu çok çeşitli kanallardan incelemeler yaptıklarını belirten Vincent, ardından proje aşamasında teknoloji fikirlerinin ticarileşmesiyle birlikte firmalara verdikleri desteğin yüzde 150 oranında geri dönüşünü sağlayabildiklerine işaret etti.

Vincent ayrıca, sadece büyük şirketlerle sınırlı kalmayıp yola yeni çıkmış “start-up” işletmeleri de desteklediklerini ve bu işletmelerin iletişimden medikale, elektronikten bilişime çok farklı sektörlerde faaliyet gösterdiğini söyledi. Limor Nakar Vincent, kuruluş tarihleri olan 1977 yılından bu yana 825 projeyi desteklediklerini ve bu çerçevede projelere sağlanan toplam hibe tutarının da 290 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Modelde rekabetçilik anlamında çift taraflı kazanç sağlandığına değinen Vincent, İsrail şirketleri know –how’a ve zor girilen ABD pazarına erişim sağlarken ABD’li muadillerinin de uygun maliyetlerle inovasyon yaptıklarını sözlerine ekledi.

Amaç: İleri teknoloji düzeyine çıkabilmek…

Türkiye’de yenilikçilik ve AR-GE temelli bir büyüme politikasına odaklanılmasına duyulan ihtiyaca işaret eden TEPAV Direktörü Güven Sak ise, ancak Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu orta teknolojiden yüksek teknolojili ürünler üreten ülke pozisyonuna nasıl geçeceğini bilemediğini belirtti. Sak,  TEPAV olarak bu hedefe ulaşmak amacıyla önem taşıyan işbirliği imkânlarını araştırdıklarını ve ABD ile İsrail arasında başarıya ulaşmış bir ortaklık şekli olan BIRD modeline benzer bir mekanizmayı Türk ve ABD’li şirketler arasında oluşturabilmeyi istediklerini kaydetti.

Katılımcılardan görüşlerin alındığı bölümle sona eren toplantıda, TÜBİTAK temsilcisi benzer bir çalışmayı kendilerinin de ABD’li yetkililerle sürdürdüklerini ifade etti.

 

BIRD Vakfı Yetkilisi Vincent'ın toplantıda yaptığı sunuma ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler