logo tobb logo tobbetu

“AB’ye Uyum Sürecinde Gelecek Vizyonu Semineri”… TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, çıkmaza giren müzakere süreci kapsamında Türkiye’yi AB’de 2012 yılında nasıl bir gündemin beklediğini anlattı.
Haber resmi
21/12/2011 - Okunma sayısı: 2391

ESKİŞEHİR – İçişleri ve Avrupa Birliği Bakanlıkları arasında yürütülen “Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliklerinin Arttırılması Projesi” kapsamında 21 Aralık 2011 Çarşamba günü Eskişehir’de “AB’ye Uyum Sürecinde Gelecek Vizyonu” başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminerde TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp de bir konuşma yaptı.

Güney Kıbrıs, dönem başkanlığına hazırlanıyor

Konuşmasına Türkiye - AB ilişkilerinin tarihten bugüne seyri hakkında genel bir değerlendirmeyle başlayan Eralp, gelinen noktada çıkmaza giren müzakere sürecinde 2012 yılı gündemi hakkında konuştu.  Eralp, bu kapsamda Birlik içinde yaşanan mali ve siyasi krizin genişlemeye, Güney Kıbrıs’ın üstleneceği dönem başkanlığı sürecinin de Türkiye’ye etkilerinin neler olabileceği konularını değerlendirdi. Eralp, yeni dönem başkanlığı sürecinde donması beklenen ilişkilerin AB Komisyonu nezdinde ise varolan seyirde devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde siyasi ve ekonomik kriterler ile AB müktesebatına uyum ve uygulama konularındaki durumu hakkında da bilgi veren Eralp, konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

“İllerde AB’nin tartışılması önemli”

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir ise, Çin ve Hindistan özelinde Doğu’ya doğru kayan ekonomik eksenin Türkiye’yi çok yönlü bir dış politika izlemeye doğru götürdüğünü, bu politikanın da önemli belirleyicilerinden birinin AB olduğunu ifade etti. Hem Türkiye hem AB için Türkiye’nin müzakere sürecinin önemine dikkat çeken Cangir, AB sürecinin Türkiye’nin her ilinde eksisi ve artısıyla konuşulması gerektiğini belirtti. Cangir, Eskişehir’in de AB sürecine olan olumlu yaklaşımı sonucu proje hibe desteği almaya hak kazandığını hatırlattı ve illerdeki bu çalışmaların sürdürülmesinin önemi üzerinde durdu.

Eskişehir’de sürdürdükleri çalışmalarla Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini belirten Vali Kadir Koçdemir de “Eskişehir insanı, farklılığı birlik haline getirmenin en güzel örneğini veriyor. Bu özelliğiyle Avrupa Birliği’ne olduğu kadar farklı bakış açılarını, açıklığı isteyen yeni dünya düzenine de uyum sağlayacak kapasitedir” diye konuştu.

Yazdır

« Tüm Haberler