logo tobb logo tobbetu

“Türkiye Konuşuyor”: Anayasa Platformu’nun Vatandaş Toplantıları Başlıyor Çeşitli illerde düzenlenecek toplantılar, rastlantısal olarak cep telefonları üzerinden ve hanelerine kapıdan davet ulaştırılacak vatandaşların katılımıyla yapılacak.
Haber resmi
03/01/2012 - Okunma sayısı: 4211

ANKARA - Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu (STK), TEPAV sekreteryasında bu yıl içinde geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları” düzenleyecek.

“Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılacak toplantılar, Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Diyarbakır’ın yanı sıra ilerleyen süreçte belirlenecek başka illerde de gerçekleştirilecek. Toplantılarla halkın yeni anayasaya dair düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanıyor. Bu katkılar, sürecin sonunda TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilecek sonuç raporunda yer alacak.

Davet size de ulaşabilir

Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil; rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılacak. Vatandaşlara ulaşmak için kullanılacak birinci yöntem, cep telefonları olacak. Bu çerçevede tüm operatörler üzerinden herhangi bir kişisel bilgiye dayalı olmaksızın rastlantısal olarak gönderilecek SMS ve MMS mesajları ve sesli çağrılarla vatandaşlara ulaşılacak. Anketörler de rastlantısal olarak belirlenen örneklemde yer alan hanelere kapıdan ulaşacak ve toplantı hakkında bilgi vererek vatandaşların başvurularını toplayacak. Alınan başvuruların toplantı için öngörülen maksimum katılımcı sayısını aştığı durumlarda katılımcılar yine rastlantısal olarak belirlenecek.

Katılımcılar, “anayasa gönüllüsü” olacak

Anayasa Vatandaş Toplantıları’nda katılımcılar, birbirlerinin konuşmalarını rahatça takip edebilecekleri bir yuvarlak masalar etrafında biraraya gelecek. Tartışmalar anayasanın hemen her bölümü ile ilgili anayasal konular üzerinden gerçekleştirilecek. Katılımcıların oylama cihazlarıyla masada tartışılan konular çerçevesinde verdikleri cevaplar, eş zamanlı biçimde dev ekranlara yansıyacak. Toplantı sonrasında “Anayasa Gönüllüsü” sertifikası alacak olan katılımcıların isimleri istedikleri takdirde web sayfasında duyurulacak ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilecek sonuç raporunda yer alacak.

 

Daha fazla bilginin yer aldığı Anayasa Platformu web sitesini ziyaret etmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler