logo tobb logo tobbetu

ABD Başkanlık Yarışının İlk Durak Iowa Sonuçları, TEPAV’da Tartışıldı CSIS'den Dr. Alirıza, Iowa eyaletinde yapılan ve eski Massachusett Valisi Mitt Romney’nin birinci çıktığı Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının ilk sandık seçim sonuçlarını değerlendirdi.
Haber resmi
04/01/2012 - Okunma sayısı: 2172

ANKARA – ABD’de yaklaşan Başkanlık seçimi öncesinde Cumhuriyetçilerin ön seçimlerinin ilk durağı Iowa'da alınan sonuçlar TEPAV’da tartışıldı.

TEPAV’da 4 Ocak 2012 Çarşamba günü “Cumhuriyetçi Parti’nin Ön Seçim Yarışında İlk Durak: Iowa Eyaleti Sonuçlarının Değerlendirilmesi” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS)’nin Türkiye Projesi Bölümü Kurucusu ve Direktörü Dr. Bülent Alirıza konuştu. Alirıza, Iowa eyaletinde yapılan ve eski Massachusett Valisi Mitt Romney’nin zaferiyle sonuçlanan Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının ilk sandık seçimini değerlendirdi.

Alirıza, Romney’nin Cumhuriyetçiler’in sadece dörtte birinin oyunu kazanarak eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum ile birlikte oyların yüzde 25'erlik kısmını aldığını, böylelikle çok az bir farkla sandıktan birinci çıktığını söyledi. Bununla birlikte Mitt Romney’in istikrarlı bir gidişat ortaya koyduğunu belirten Alirıza, Iowa'nın her zaman seçim sonuçları ile ilgili kesin bir tablo çizmediğini ve New Hampshire, South Carolina ile Florida'da Ocak ayında yapılacak önseçimlerin de önem taşıdığını kaydetti. Dr. Bülent Alirıza, Romney’in seçimleri kazanabilmesi için Hıristiyanların tutucu kesimini temsil eden Evanjalistler ile Cumhuriyetçilerin muhafazakâr kanadını ikna etmesi gerektiğini belirtti.

Obama ile Romney karşı karşıya gelirse ne olur?

Cumhuriyetçilerin adayı olması halinde Romney ile Obama arasında seçmen kesimleri açısından nasıl bir yarış yaşanacağı konusuna değinen Alirıza, Başkan Obama’nın bu kez geçen seçimlerde kendisine destek veren Latin göçmenlerin, bağımsızların ve gençlerin oyunu alamayabileceğine işaret etti. . Bülent Ali Rıza, bu oyların Romney’e kayabileceğini dikkat çekti. Ayrıca Obama yönetimi ile İsrail arasındaki gerginliğe işaret eden Alirıza, bu kesimin oyunun da Cumhuriyetçilere gitme ihtimalinden bahsetti. Alirıza, Barack Obama’nın seçimlerde en büyük sorununun ekonomi olduğunu ve ülkede yüzde 8’in üzerine çıkmış işsizlik oranına rağmen yeniden başkan seçilirse bunun 2. Dünya Savaşı’nın ardından ülke için bir ilk olacağını belirtti.Bülent Alirıza, Romney’nin ise seçmenler arasında ekonominin kötü gidişatını düzeltebileceğine dair bir hava yarattığını söyledi.

Alirıza, Cumhuriyetçi bir adayın başkan seçilmesi halinde Türkiye-ABD ilişkilerinin bundan nasıl etkileneceği konusunda ise geçmişte Cumhuriyetçi Parti’nin Türkiye’ye daha yakın olduğu görüşü hâkimken Clinton ve Obama dönemlerinde de ilişkilerin çok yakın biçimde sürdüğünü hatırlattı.

Toplantı, katılımcılardan gelen soru ve katkıların alınmasıyla tamamlandı.

Yazdır

« Tüm Haberler