logo tobb logo tobbetu

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Öney, TEPAV’da Konuştu Bilkay Öney, Almanya’nın uyum konusuna daha çok para harcaması için bir bütçe çalışması yaptıklarını, bütçenin çıkarılmasının ardından da okullarda “hoşgörü eğitimi” verilmesine çalışacaklarını kaydetti.
Haber resmi
26/12/2011 - Okunma sayısı: 2018

ANKARA - Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, 26 Aralık 2011 Pazartesi günü TEPAV’da düzenlenen “Almanya'ya Türk İş Göçünün 50. Yılında Entegrasyon Problemi” başlıklı konferansa katıldı.

TOBB ETÜ tarafından düzenlenen konferansta konuşan Öney, Almanya'da 15 milyonluk göçmen nüfusun 3 milyonunu Türkler'in oluşturduğunu ve ülkede 50 yıldır süren uyum tartışmalarında ilk akla gelen göçmen grubunu da Türkler'in oluşturduğunu belirtti.

Öney, 11 Eylül saldırısının ardından Almanya'daki ırkçılık oranında artış görüldüğünü söylerken, eyaletlerindeki Uyum Bakanlığı'nın sorunların iyice artması üzerine kurulduğunu vurguladı. Öney, "Uyum, eğitim ve dil sorunu ile doğrudan bağlantılı. Uyum sağlayanlar kendi ailesi ve Alman toplumunun desteğini alanlardan oluşuyor. Bence genel olarak uyum için, 3 konuya önem vermeliyiz: Eşit haklara sahip olmak, refahın eşit olması ve toplumsal politikalarda eşitlik" diye konuştu. Bakan Öney, göreve gelmesinin ardından Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlere uygulanan “vicdan testi” ile Türkler'e uygulanan vizenin kaldırılması için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Eyaletinde kalifiye eleman açığı olmasına rağmen göçmenlerin iyi okullara devam edemediğini belirten Öney, bu kapsamda sıkıntılı uygulamaların değiştirilmesi için yaptıkları girişimler sonucu artık ailelerin çocuklarını öğretmenlerinin yönlendirdiği okula göndermeme hakkının bulunduğunu ifade etti. Bilkay Öney, göçmenlerin kendi ülkelerinde aldığı eğitimlerin Almanya'da da geçerli olması için bir denklik yasası çıkarmaya çalıştıklarını da kaydetti.

Uyum konusunda devletin daha çok para harcamasını istediklerini ve bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Öney, bu bütçenin Mart’ta görüşüleceğini ve kabul edilmesinin ardından çalışmalarında sıranın okullarda “hoşgörü eğitimi” verilmesini sağlayacak girişimlere geleceğini anlattı.

Konferansa, TOBB ETÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, TOBB ETÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Şahin, TOBB ETÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri ile TEPAV araştırmacıları katıldı.

Yazdır

« Tüm Haberler