logo tobb logo tobbetu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na TEPAV Eğitimi Sürüyor İlk aşaması geçen Haziran ayında tamamlanan eğitimler, Komisyon çalışanlarının ihtiyaç alanları doğrultusunda devam ediyor.
Haber resmi
07/01/2012 - Okunma sayısı: 2312

ANKARA – TEPAV’ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çalışanlarına yönelik başlattığı eğitim programı sürüyor. Eğitimlerin geçen Ekim ayında başlayan ancak bütçe çalışmalarıyla kesintiye uğrayan ikinci aşaması, 9 Ocak 2012 Pazartesi günü yeniden başlayacak.

Eğitimler, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Merkez Bankası gibi kurumlardan yetkililer tarafından verilecek. Programın bu aşaması, Komisyon çalışanlarının belirttiği ihtiyaç alanlarını içeren eğitimlerden oluşuyor.

3 aşamalı bir program uygulanıyor

TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (TRIPP) tarafından düzenlenen eğitim programı, Dünya Bankası (DB)'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı ihtiyaç analizi sonrasında uygulamaya koyduğu projenin bir parçası. Bu çerçevede çıkılan ihaleyi kazanan TEPAV'ın gerçekleştirdiği eğitimler, 3 aşamadan oluşuyor.

İlk olarak Komisyon çalışanlarına 40 saatlik makro ekonomi politikaları eğitimi düzenlendi. Haziran’da tamamlanan eğitimlerde, 22 Komisyon çalışanına 2 hafta boyunca uygulamaya dönük olarak Türkiye ekonomisi odaklı verilerin nasıl yorumlanması gerektiği anlatıldı. Programın ikinci aşaması da olan 80 saatlik modülde ise Komisyon'dan alınan geri bildirimlere göre çalışılacak ihtiyaç alanları belirlendi.

Bu aşamada daha önce Bütçe Gerekçesi, Yıllık Ekonomik Rapor, Yıllık Program, Kamu Borç Yönetimi Raporu ve Merkez Bankası sunumlarının analizi; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bütçe Tasarısı; Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) ve Orta Vadeli Program (OVP)’ın hazırlık süreci gibi konular ele alındı. Önümüzdeki dönem ise Bütçe Kanunu ve Kesin Hesap Kanunu, Maliye Politikası uygulamaları, çok yıllı bütçeleme anlayışı çerçevesinde orta vadeli harcama sisteminin kurumsal düzeydeki uygulamaları ve Stratejik Planların hazırlanmasının aralarında bulunduğu konular aktarılacak.

Eğitimin son aşamasında da her yıl çıkarılan Meclis Bütçe Kesin Hesap Raporu'nun formatının nasıl daha anlaşılır kılınabileceği üzerinde  durulacak.

Yazdır

« Tüm Haberler