logo tobb logo tobbetu

Sırbistan Savunma Bakanı Müsteşarı Miscevic: “Kosova ile Sorunu Kendimiz İçin Çözmeliyiz” TEPAV’da Batı Balkan ülkelerinin AB katılım sürecine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Miscevic, iç sorunlara işaret ederek, üyeliğin bunları ortadan kaldırmayacağını söyledi.
Haber resmi
15/02/2012 - Okunma sayısı: 2189

ANKARA – Sırbistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Tanja Miscevic, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) katılım sürecine ilişkin bilgi verirken, müzakerelerde öne çıkan Kosova sorununa ilişkin olarak “Sırbistan, Kosova ile sorununu sadece AB üyeliği için değil, kendisi için çözmeli” dedi. Misceviç, bunun nasıl gerçekleşeceğini cevaplamanın güç olduğuna ancak burada uzun soluklu bir müzakere sürecinin yaşanacağına işaret etti.

Miscevic, TEPAV’da 15 Şubat 2012 Çarşamba günü TEPAV Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın moderatörlüğünde düzenlenen “AB Yolunda Sırbistan ve Balkanlar: Reformlar, Perspektif ve Zorluklar” başlıklı toplantıda konuştu.

Sırbistan’ın AB’ye katılım sürecinin 1990’lardan bu yana sürdüğünü belirten Miscevic, yine bu dönemde kendileri için söz konusu süreci başlatan Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinin üyeliğinin AB’nin en büyük genişleme hareketi olduğunu hatırlattı. Batı Balkanlar’ın bu ülkelerden farklı olduğunu ifade eden Miscevic, bölgedeki değişken gelişmelere işaret etti. Miscevic, AB’nin 2000’lerin ilk yarısındaki büyük genişleme dalgasının yeni bir genişlemeye karşı reaksiyonundan bahsetti.

“AB hedefinde bölgesel işbirliği çok önemli”

Tanja Miscevic, ardından bölgedeki son gelişmeleri aktardı ve katılım konusunda iyimser olduğundan bahsetti. Bu bağlamda Batı Balkanlar’daki diğer ülkelerin de AB’ye katılım hedefine işaret eden Miscevic,  süreçte bölge ülkeleri arasında politik desteğin önemi üzerinde durdu. Miscevic, Sırbistan halen AB’den adaylık statüsü beklerken Hırvatistan’ın önümüzdeki yıl AB üyesi olacağını hatırlatırken, “Hırvatistan’ın üye olacak olmasından mutluyuz” dedi. Miscevic, Sırbistan’ın AB sürecine de aynı politik geçmişten geldiklerini belirttiği Slovenya’dan büyük destek geldiğine işaret etti. Miscevic, “Ancak korkarım ki AB’nin, Sırbistan’ı beklemesi gerekecek” dedi.

Batı Balkan ülkelerinin farklı iç sorunlarından bahseden Miscevic, AB’nin parçası olmanın bu ülkelerin problemlerine son vermeyeceğini vurguladı. “Modern bir ülke olmak için mi, AB’nin parçası olmak için mi bu reformlara ihtiyacımız var?” sorusunu yanıtlamanın önemli olduğunu söyleyen Miscevic, Sırbistan’ın Kosova ile sorununu AB için değil, kendisi için de çözmesi gerektiğini belirtti. Miscevic, burada Sırbistan'ın zorlanamayacağını ve zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Sırp halkının AB desteği düşük…

Miscevic, Sırbistan’da halkın AB entegrasyonuna desteğinin şu an yüzde 50-52 gibi epey düşük oranlarda seyrettiğini de kaydetti.

Ayrıca artık AB’den bahsederken aynı zamanda krizden (Euro bölgesi krizi) bahsedildiğine ve Yunanistan konusunun çözüm beklediğine değinen konuk Müsteşar, çözümün kolay olmayacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Tanja Miscevic kimdir?

Dr. Tanja Miscevic, Belgrad’da bulunan G17 Enstitüsü’nün Avrupa Çalışmaları Masası başkanlığı, ülkede kamu personelinin AB konularında eğitilmesiyle ilgili programın koordinatörlüğü, AB Bütünleşme Ofisi’nin direktörlüğü görevlerinde bulundu. AB ile Sırbistan arasında İstikrar ve Katılım Anlaşması’nın imzalanmasına ilişkin müzakerelere üye olarak katılan Miscevic, Geri Kabul ve Vizelerin Kolaylaştırılması Anlaşması’na ilişkin müzakerelerde ise heyet başkanı olarak görev yaptı. Miscevic, 2009-2010 döneminde Yolsuzlukla Mücadele Ajansı’nın yönetiminde yer aldı. Belgrad Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi’nin öğretim üyesi olan Miscevic’in, AB konularında yayınlanmış kitap ve makaleleri bulunuyor.

Yazdır

« Tüm Haberler