logo tobb logo tobbetu

İzmir Anayasa Vatandaş Toplantısı, Büyük Katılımla Rekor Kırdı Anayasa Vatandaş Toplantıları’nın İzmir’de yapılan beşincisi, kadın katılımcı sayısı açısından da önceki illeri geçti.
Haber resmi
04/03/2012 - Okunma sayısı: 3655

İZMİR - Anayasa Platformu Vatandaş Toplantısı, 4 Mart 2012 Pazar günü İzmir’de yapıldı. Toplantı dizisinin beşinci durağı olan İzmir, Ankara, Konya, Edirne ve Diyarbakır arasında en fazla katılımın gerçekleştiği il oldu. Toplantı, kadın katılımı açısından da diğer illerin önüne geçti.

Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan 13 sendika, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun TEPAV’ın sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın son durağı İzmir’de, vatandaşlar yeni anayasada olmasını istedikleri konuları tartıştı. Toplantıya vatandaşların yanı sıra daha önceki toplantılarda da olduğu gibi TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üyeleri, yerel yöneticiler ve yerel ile ulusal sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kültür Park İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda yapılan ve İzmirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplumun bütün kesimlerinin yeni bir anayasa yapılması konusunda birleştiğine işaret ederek, “Bizim yapmaya çalıştığımız, vatandaş hangi meseleye nasıl bakıyor, onu tespit ederek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktarmaktır” diye konuştu. ​

“Pazar günü gelmezler” dediler, rekor katılım yaşandı

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir’e gelirken birçok kişinin “Pazar günü İzmirliler toplantıya gelmez” dediğini ifade ederken “Ama görüyorsunuz, bugüne kadar yapılan anayasa toplantılarına en fazla katılımı İzmir’de sağladık” şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgiye göre; en fazla kadın katılımcı da İzmir’de gerçekleşti.

Hisarcıklıoğlu, anayasa çalışmaları için biraraya gelen kuruluşların hepsinin çıkarının, dünyaya bakışının, dünya görüşünün farklı olduğunu ancak yeni bir anayasa yapabilmek için biraraya geldiklerini belirtti. Bu çerçevede Mevlana’nın "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" sözleriyle birliktelik çağrısı yaptı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceği olan anayasa konusunda herkesin tek yürek olmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Türkiye’de son 30 yılda çok şeyin değiştiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ama artık bazı şeyler önümüzü tıkıyor. Şoför en iyisi ama altımızda eski model araba var. Onu 2012 modelle değiştirip önümüzü açmamız gerek… Önümüzü açacak en önemli iş yeni anayasa” dedi.

Bugüne kadar anayasa çalışmalarını hep uzmanların yazdığını halkın onayladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu sefer millet söylesin uzmanlar yazsın. 74 milyonun anayasası olacaksa vatandaş ne düşünüyor bunu bilmemiz lazım” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye konuşsun istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüz olduğunu göreceğiz. Bizim ayrımız gayrımız yok. Hepimizin tek bir sevdası var: Türkiye. Vatandaş toplantıları Türkiye’nin ortak duygusunu ortaya koyacak. Türkiye’de ilk defa müzakereci demokrasi işleyecek. Biz Anayasa yazmıyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız, vatandaş hangi meseleye nasıl bakıyor, onu tespit ederek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktarmaktır.”

“Yumrukların değil ellerin sıkıldığı bir ortam gerek”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında, yeni bir anayasanın yumrukların sıkıldığı bir ortamda değil, insanların birbirinin elinin sıktığı bir ortamda yapılabileceğini belirterek, ''Geleceğimizi teminat altına alacak, Türkiye'ye yeni kazanımlar gerçekleştirecek bir anayasa yapmak istiyoruz'' dedi. İzmir'in yakın tarihte demokratik kazanımların elde edilmesinde önemli payı olduğunu ifade eden Çiçek, ''İnanıyorum ki bu yeni dönemde de yeni anayasa yapım sürecinde en büyük katkıyı buradan alacağız'' diye konuştu.

Toplantıya katılan siyasiler olarak buraya görüş beyan etmeye gelmediklerini, toplumun bu konudaki fikirlerini, önerilerini almaya geldiklerini belirten Cemil Çiçek, böylesi toplantıların çağdaş ülkelerde yapılan modeliyle ilk kez gerçekleştirildiğine işaret etti.

“Düşüncelerinizi önemsiyoruz”

Çiçek, şunları söyledi:

''Bu toplantıları önemsiyoruz, düşüncelerinizi önemsiyoruz, yol gösterici olduğunu göstermek adına bu konuşmaları yapıyoruz. Tüm Türkiye'nin görmek istediği tablo, huzurunuzdaki tablodur. Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcileri burada. Demek ki Türkiye siyasetçisiyle meslek örgütleriyle vatandaşıyla bir fotoğraf vermek istiyor. Bu tabloyu hayatın her alanında gerçekleştirebilirseniz, Türkiye'de siyasette bu tabloyu egemen kılabilirseniz Türkiye'nin önü çok daha açık olacaktır.''

TBMM Başkanı Çiçek, "Nasıl bir anayasa görmek istiyorsunuz, tartışın. Biz de anayasayı bu temeller üzerine oturtmaya çalışacağız" diye konuştu.

Açılışta 4 partiyi temsilen TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri de birer konuşma yaptı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Türkiye'nin anayasa meselesinin anayasanın zihniyet meselesiyle ilgili olduğunu belirterek, ''Türkiye yeni anayasayı yapmaya mecburdur. Bu, tarihi bir zaruret olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de anayasa yapılırken vatandaşların temel tercihlerini gözönünde bulunduracaklarını kaydederek, ''Sizin katılımınız çok önemli. Anayasa sürecinde etkili olacak iki sözcük var, biri katılım, diğeri de uzlaşıdır, bunu arıyoruz'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da “din, dil ve ırk ayrımı yapmayan, ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir anayasa” yapmak istediklerini söyledi.

“Sorunu çözemeyenler gidiyor”

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise dünyada çok az milletin 100 yıl içinde 4-5 sefer anayasa yapma ihtiyacını hissettiğini belirterek, "Şu an kendi bedenimize uyacak, seveceğimiz bir elbise arayışı içindeyiz" dedi. Tan, tarihte dayatmayla ve sorunları çözmeden yapılan girişimler sonucu bu partilerin, siyasetçi ve kurumların konumunu koruyamadığını söyledi ve bunun bundan sonrası için de geçerli olduğunu ifade etti.

Açılışta Anayasa Platformu girişim grubunu oluşturan kurumlardan bazı temsilciler de kısa birer konuşma yaptı. Bu bölümde Türkiye KAMU-SEN Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Aslan, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz ve TZOB Başkan Yardımcısı Nuri Sorman söz aldı.

Tartışma temposu son ana kadar düşmedi

Açılışın ardından toplantının vatandaşlarla gerçekleştirilen interaktif kısmına geçildi. Vatandaşlar, “ifade ve siyasal örgütlenme özgürlüğü; birlikte yaşama; ekonomik ve sosyal haklar, sosyal devlet ilkesi ve pozitif ayrımcılık; kamu hizmetlerinin niteliği; din-devlet ilişkileri; hükümet sistemi; yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesi; seçimler ve siyasal partiler; yerel yönetimler; doğa ve kültürel varlıklar" başlıkları altında yapılan tartışmalarda bir yandan görüşlerini ortaya koyarken, diğer yandan ellerindeki cihazlarla sonuçları anında ekranlara yansıtılan oylamalara katıldı.

Toplantıda ilerleyen saatlere kadar tartışma temposu düşmedi ve vatandaşlar toplantı alanını terk etmeyerek toplantıya katılımını sürdürdü.

Anayasa Platformu girişim grubunu TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği,Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği oluşturuken, sürece başka kuruluşlar da destek veriyor.

Yazdır

« Tüm Haberler