logo tobb logo tobbetu

Karadağ Başbakanı Luksic, İlk Türkiye Ziyaretinde TEPAV’da Konuştu Igor Luksic, ülkesinin AB ile NATO’ya katılım ve ekonomik reform süreci hakkında konuştu.
Haber resmi
15/03/2012 - Okunma sayısı: 2374

 

ANKARA – Karadağ Başbakanı Dr. Igor Luksic, ülkesinin Türkiye’ye bu seviyede ilk resmi ziyaretinde, TEPAV’da konuştu. Luksic, Balkanlar’ın ortak gündemi olan Avrupa Birliği (AB) ile NATO’ya katılım sürecinde Karadağ’ın durumu ile ülkenin ekonomi alanında sürdürdüğü reform çalışmaları hakkında bilgi verdi.

TEPAV’da 15 Mart 2012 Perşembe günü yapılan “Karadağ’da Euro-Atlantik Entegrasyon ve Ekonomik Ortam” başlıklı toplantıya katılan Karadağ Başbakanı’na, beraberindeki heyette Ekonomi Bakanı Vladimir Kavaric, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Andrija Lompar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Suad Numanovic, Devlet Bakanı Rafet Husovic ile bürokrat ve diplomatlar eşlik etti.

“Türkiye, bölge için önemli”

Luksic, konuşmasında, Karadağ’ın yanı sıra Balkanlar’ın ortak gündeminde AB ve NATO üyeliği bulunduğunu ve Türkiye’nin, bu kapsamda bölge ülkelerine verdiği destekten memnuniyet duyduklarını belirtti. Luksic, bölgede önemli, anahtar bir oyuncu olduğunu belirttiği Türkiye’nin de AB üyelik sürecine inandıklarını belirtti.

AB’nin bu yılın Haziran ayında Karadağ ile müzakerelere başlayacağını açıkladığını söyleyen Luksic, demokratik ve modern bir toplum oluşturma adına bazı adımlar attıklarını, başlayacak katılım sürecinde de adaletin sağlanması, organize suçlarla mücadele, sivil toplumun geliştirilmesi gibi alanlarda siyasi reformları sürdüreceklerini aktardı. Küçük bir ülke olmalarına karşın sahip oldukları potansiyel ile başarılı bir örnek oluşturabileceklerini ifade eden Igor Luksic, bölgede sürekli barışın temini noktasında NATO üyeliğinin de önemi üzerinde durdu.

Bölgede yaşanan çatışmalara ilişkin olarak geleceğe bakmak için geçmişte yaşanan sorunları çözmek gerektiğini söyleyen Luksic, kendilerinin de bunu yaptığını belirtti.

Krizin ardından ekonomik reform…

Yüksek büyüme rakamlarına sahipken krizden etkilendiklerini ifade eden Igor Luksic, şu an uzun soluklu bir ekonomi politikası oluşturmanın peşinde olduklarını dile getirdi. Daha önce ülkesinde Maliye Bakanı olarak da görev yapmış olan Luksic, bu çerçevede bütçe dengesi, mali istikrar ve iş ortamını geliştirecek yapısal reformlardan oluşan 3 noktaya odaklandıklarını anlattı. Konuk Başbakan, ayrıca işgücü reformuna ihtiyaç duyduklarına ve eğitim, sağlık ve AR-GE gibi alanlarda gelişme sağlayarak ülke refahını artırmayı hedeflediklerine de değindi.

“Daha çok yatırım yapın”

Türkiye ile pek çok alanda işbirliği yapmak istediklerini kaydeden Luksic, Karadağ’da daha fazla Türk yatırımcı görmek istediklerini vurguladı. Başta turizm, enerji ve ulaştırma sektörlerinde ortaklık çağrısı yapan Luksic, AB ile çok taraflı anlaşmaların ve bölge ülkelerine açılım imkanının işadamları için cazip olacağını sözlerine ekledi.

Yazdır

« Tüm Haberler