logo tobb logo tobbetu

ABD'de Seçimlere 7 Ay Kala, İran Seçmenin Gündeminde… ABD’de seçim yarışı ilerlerken yaşanan son gelişmeler ve İran konusunun iç siyasete etkisi TEPAV’da konuşuldu.
Haber resmi
23/03/2012 - Okunma sayısı: 1961

 

ANKARA – TEPAV ABD Merkezi, seçimlere yaklaşan ABD’deki iç ve dış politika gelişmelerine mercek tutmaya devam ediyor. Bu çerçevede 23 Mart 2012 Cuma günü, TEPAV’da “Seçim Yılında ABD Dış Politikası: İran Krizinin İç Siyasete Etkileri” başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, son yaptırımlar sonucu artan benzin fiyatlarıyla, İran konusunun şimdiden ABD iç politikası konusu haline geldiği konuşuldu.

Toplantıda, Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS)’nin Türkiye Projesi Bölümü Kurucusu ve Direktörü Dr. Bülent Alirıza konuştu. Alirıza’nın yanı sıra kamu, diplomasi, akademi, sivil toplum ve basından katılımcılar da  ABD’deki son gelişmelere ilişkin bilgi ve yorumlarını paylaştı.

Seçim yarışına ilişkin değerlendirmelerle konuşmasına başlayan Alirıza, seçimlere 7 ay kala Başkan Obama’nın karşısına Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak eski Massachusett Valisi Mitt Romney’nin çıkacağının Illinois seçimleriyle garantilendiğini belirtti.

“Obama ile Romney’nin İran politikası farklı”

Obama’nın seçim kampanyasının dış politika ayağında El-Kaide lideri Osama bin Ladin’in ABD tarafından öldürülmesini kullanarak El-Kaide konusunda Afganistan’da başarı sağlandığı argümanıyla hareket edeceğini söyleyen Dr. Alirıza, İran’ın ise ABD Başkanı’nın zayıf noktasını oluşturduğunu ifade etti.

ABD’li seçmen için ülkedeki ekonomik gelişmelerin sandık başındaki etkisinin üzerinde duran Bülent Alirıza, “İran konusu yaptırım sebebiyle artan benzin fiyatlarıyla şimdiden ABD iç politikasını etkiledi. Bu da Obama’nın hanesine yazıldı” dedi. Alirıza, bu noktada Obama’nın, yaptırımların İran’ı yıprattığını belirttiğine işaret ederek karşı çıktığı askeri müdahalenin Cumhuriyetçi Parti Aday Adayı Romney’nin savunduğu bir politika olduğunu aktardı.

“Obama’nın İsrail ile ilişkileri gergin…”

Obama ile İsrail arasındaki gerginliğe işaret eden Alirıza, Romney’nin ise danışmanları arasındaki yakın isimlerle İsrail’e devamlı olumlu mesajlar yolladığını dile getirdi. Obama-Erdoğan ilişkisi nedeniyle büyük bir sıkıntının yaşanmadığı İsrail konusu, Alirıza’ya göre Romney’nin seçimi kazanması durumunda Türkiye ile ABD arasında sorun yaratabilecek faktörlerden biri olabilecek.

Suriye meselesi…

Alirıza, konuşmasında son olarak, Suriye konusunda ABD’nin, Libya’da olduğu gibi aktif olmadan ve ön plana çıkmadan istediği sonuca ulaşma stratejisi izlediğini, ancak Obama’nın ilk hedefinin müdahale olmadığını belirtti. “Ankara ile Washington arasında bu konuda bir yol haritası yok” diyen Alirıza, Suriye konusunda Moskova’nın ise Libya’nın ardından temkinli yaklaştığını söyledi.

 

Yazdır

« Tüm Haberler