logo tobb logo tobbetu

Anayasa Maratonuna Doğu Karadeniz’le Devam: Bu Kez Trabzonlular Konuşacak Anayasa Platformu Vatandaş Toplantılarının onuncusu, 7 Nisan 2012 Cumartesi günü Trabzon’da yapılacak.
Haber resmi
04/04/2012 - Okunma sayısı: 2472

 

ANKARA - “Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları” kapsamında 7 Nisan 2012 Cumartesi günü Trabzonlu vatandaşlar, yeni anayasada neler olmasını istediklerini tartışacak. Toplantı serisinde bugüne kadar Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun ve Bursa’da vatandaş toplantıları düzenlendi. Trabzon’da yapılacak toplantıda da yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanacak.

“Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşunun evsahipliğinde TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen “Anayasa Vatandaş Toplantıları” kapsamında 2012 yılı içinde çeşitli illerde geniş katılımlı toplantılar düzenleniyor. “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak.

Toplantıların tarafsız ve yönlendirme olmadan yapılmasına büyük önem veriliyor. Hem toplantılara katılacak vatandaşların belirlenmesi, hem de toplantı içeriğinin yönetilmesi için de yenilikçi, özel yöntemler kullanılıyor.

Tartışmalar raporlanıyor

Planlanan illerde toplantıların gerçekleştirilmesiyle tamamlanacak çalışmanın TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması amaçlanıyor. Toplantıların ardından, vatandaşların anayasal konular hakkındaki tercihleri ve bu tercihleri belirtirken ortaya koydukları  beklenti, umut ve kaygılar her bir il için ayrıntılı biçimde raporlanacak. Diğer yandan tüm illerde gerçekleştirilen  tartışmalar, ortak noktalar ve ayrışmalarla birlikte anayasal bağlamda teknik bir raporda analiz edilecek.

Kamuoyu ile paylaşılarak yorumlar alınacak

Raporlar tamamlandıkça Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na iletilecek ve eş zamanlı olarak çalışmanın sekretaryasını üstlenen TEPAV’ın ve Anayasa Platformu’nun web sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaşılacak. Toplantıların katılımcıları olan “Anayasa Gönüllüleri” dahil olmak üzere siteyi ziyaret eden herkes raporlarla ilgili yorumlarını iletebilecek.

Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları’nın ilki, 8 Ocak 2011 Pazar günü Ankara’da yapıldı. Ankara’yı Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun ve Bursa toplantıları takip etti. Toplantı dizisi kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara’da sadece kadınların katıldığı, 25 Mart 2012 tarihinde de Samsun’da gençlere yönelik birer Anayasa Vatandaş Toplantısı gerçekleştirildi.

Yüzlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen toplantılar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışlarda Anayasa Platformu’nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.

Medyada

TAKA

Yazdır

« Tüm Haberler