logo tobb logo tobbetu

Krizden Çıkış İçin AB Mali Sıkılaştırması, TEPAV’da Tartışıldı Brescia Üniversitesi’nden Dr. Angelo Santagostino, AB’de Maastricht kriterleriyle geçmişte kontrol altına alınan kamu borcunda artışa dikkat çekti.
Haber resmi
09/04/2012 - Okunma sayısı: 1876

 

ANKARA – Yaşanan krizle birlikte küresel gündemin vazgeçilmez maddelerinden biri haline gelen Avrupa Birliği (AB)’nin mali sıkılaştırma süreci, TEPAV’da düzenlenen bir toplantıyla masaya yatırıldı.

Toplantı, 9 Nisan 2012 Pazartesi günü Brescia Üniversitesi  (İtalya) Avrupa Ekonomik Entegrasyonu Jean Monnet Kürsüsü’nden Dr. Angelo Santagostino’nun katılımıyla gerçekleşti. TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda konuşan Santagostino, AB’nin krizden çıkış için aldığı mali sıkılaştırma önlemleri, şu an geldiği nokta ve bundan sonrası için neler yapılması gerektiği konularında değerlendirmelerde bulundu.

Maastricht ile iyileşen kamu borcu yükselişte…

Santagostino, Birlik ülkelerinin milli gelir artışındaki düşüş ile işsizlik ve kamu borcu oranlarındaki yükselişe dikkat çekti. AB’de milli gelirin 2011 yılı başında güçlü biçimde artarken ardından yavaşladığını ve 2012 yılı beklentisinin de yavaşlama yönünde olduğunu belirten Santagostino, büyüme rakamlarının halen 2007’deki düzeyin altında seyrettiğini belirtti. AB ülkelerinin kamu açıklarındaki artışa işaret eden Santagostino, 1999’dan 2007 yılına kadar Maastricht kriterlerinin olumlu etkisiyle kamu borcunun sıfıra yakın, kamu borcunun milli gelire oranının da yüzde 60’ın altında gerçekleştiğini söyledi. Santagostino, ancak 2013 yılı için kamu borcunun milli gelire oranında beklentinin yüzde 60’ın üstünde olduğunu, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde bu oranın yüzde 80-87 aralığında gerçekleştiğini ifade etti.

Dr. Angelo Santagostino, öneriler kısmında ise makroekonomik istikrara odaklı, rekabeti, serbest ticareti ve daha çok ekonomik bağımsızlığı gözeten, devlet müdahalesiyle değil özel sektöre dayalı büyüme hedefli bir politika izlenmesi ihtiyacı üzerinde durdu.

Toplantı katılımcıların soru ve katkılarının alınmasıyla tamamlandı.

Dr. Angelo Santagostino'nun toplantıda yaptığı sunuma İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazdır

« Tüm Haberler