logo tobb logo tobbetu

Kalkınma Çalışan Avrupalı Düşünce Kuruluşları, TEPAV’da Toplandı TEPAV’ın da yönetiminde olduğu düşünce kuruluşu birliği EADI’ye, yönetim kurulu öncesi Türkiye ekonomisi anlatıldı.
Haber resmi
20/04/2012 - Okunma sayısı: 1774

 

ANKARA – TEPAV, 19-20 Nisan 2012 tarihleri arasında, yönetiminde bulunduğu European Association of Development Research and Training Institutes (EADI) isimli Avrupa’da kalkınma çalışmalarını yürüten düşünce kuruluşlarının oluşturduğu birliğin yönetim kurulu toplantısına evsahipliği yaptı.

Yönetim kurulu toplantısı için TEPAV’da bulunan Amsterdam Üniversitesi’nden Isa Baud başkanlığındaki EADI heyetine, 19 Nisan 2012 Perşembe günü, TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ümit Özlale tarafından Türkiye ekonomisi hakkında bir sunum yapıldı. Özlale, 2001 krizinin ardından Türkiye ekonomisinde yaşanan değişimi özetledi ve birinci nesil reformlar ile Gümrük Birliği üyeliğinin ardından ekonomide yaşanan gelişmeleri aktardı. 2008 krizinden sonra bugün gelinen noktayı da değerlendiren Özlale, bugün Türkiye ekonomisine ilişkin olarak ihracatın toparlanmasında, işsizlik ile cari açıkta ve cari açığın finansmanında ciddi sorunlar yaşandığını anlattı. Özlale, bunların yapısal sorunların birer parçası olduğunu belirtirken, ikinci nesil reformlara duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Toplantıda TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar da TEPAV’ın çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. TEPAV’ın sadece politika önerileri yapan(think tank)  değil aynı zamanda projeler geliştirip gerçekleştirmeye çalışan (think-do tank) bir kuruluş olduğunu vurgulayan Acar, faaliyete geçilen dönemin de (2004 yılı) kısa bir zaman önce 2001 krizini yaşamış ve AB katılım müzakerelerine hazırlanıyor olması açısından Türkiye için önemine işaret etti. Acar, o zamanlar yola 8 kişi ile çıkan TEPAV’ın bugün 70’in üzerinde çalışanı olduğunu kaydetti.

Özlale ve Acar, sunumlarının ardından heyetin cari açık, bölgesel farklılıklar, odaların rolü, yatırımlar, “düşünce kuruluşu sektörü”, çalışmaların sürdürülebilirliği gibi konularda sorularını yanıtladı. Ardından da iki gün sürecek yönetim kurulu toplantısına geçildi.

Kalkınma alanındaki nitelikli araştırma ve eğitim çalışmalarını destekleyen EADI, bu bağlamda hükümetler, kalkınma ajansları ve alandaki diğer uluslararası aktörlerle birlikte çalışıyor. Kuruluşun yönetiminde, çeşitli Avrupa ülkelerinden toplam 28 düşünce kuruluşu bulunuyor. Yönetimde TEPAV, Prof. Dr. Ümit Özlale tarafından temsil ediliyor.

Yazdır

« Tüm Haberler