logo tobb logo tobbetu

Kosova Başbakan Yardımcısı Tahiri, TEPAV’daydı Edita Tahiri, Kosova’nın içinden geçtiği “Avrupa-Atlantik” süreç ile gündemindeki politik ve ekonomik öncelikler hakkında bilgi verdi.
Haber resmi
02/05/2012 - Okunma sayısı: 1573

 

ANKARA – Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Türkiye’de TEPAV’da da bir konuşma yaptı.

TEPAV Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın moderatörlüğünde 2 Mayıs 2012 Çarşamba günü yapılan toplantıda konuşan Konuk Başbakan Yardımcısı, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyelik sürecinden geçen Kosova’nın ekonomik ve politik öncelikleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bağımsızlık ilanının ardından geçen 4 yılın sonunda Kosova’nın 3 temel konuya odaklandığını kaydeden Tahiri, bunları hukukun üstünlüğü, ekonomik büyüme ve vatandaşların refahı olarak sıraladı. Tahiri, özel sektör ve insan kaynağının büyümenin esas bileşenleri olduğunu; mineral kaynaklar, tarım, enerji ve turizm potansiyeli ile Kosova’nın yabancı yatırım beklediğini söyledi.

Tahiri, üyelik sürecine ilişkin olarak bölge ülkelerine jeopolitik politikalar yerine AB politikalarını benimsemeleri, soykırımı tanımayan Sırbistan’la ise katılım için teknik anlamda diyaloğa başlasalar da geçmişi unutmayacakları mesajını verdi. Ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırpların entegrasyonu konusunda yaşadıkları zorluklara da değinen Tahiri, ülkedeki her vatandaşın eşit olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Kosova’yı tanıyan ve tanınması konusunda yardımda bulunan bir ülke olarak kendileri için önemine işaret eden Tahiri, Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesinin Kosova için hayati olduğunu söyledi. Edita Tahiri ayrıca, Kosova’da yaşayan Türklerin ülkeye tam olarak entegre olduğunu da ekledi. Kosova Güvenlik Güçleri (KSF)’ni Kosova ordusu haline getirmek için

Türkiye ile işbirliği yaptıklarını belirten Tahiri, diğer yandan şu an 90 kadar olan Kosova’yı tanıyan ülke sayısını  artırmaya çalıştıklarını da aktardı.

Toplantı, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ve katkıların alınmasıyla sona erdi.

Yazdır

« Tüm Haberler