logo tobb logo tobbetu

Libya ve Suriye Örnekleri Üzerinden “Koruma Sorumluluğu Prensibi”... BM’ye belli durumlarda ülkelerin içişlerine karışma hakkını tanıyan uygulama, TEPAV’da, EUISS Araştırmacısı Peral tarafından ele alındı.
Haber resmi
16/04/2012 - Okunma sayısı: 3147

ANKARA – TEPAV’da, Avrupa Birliği Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (European Union Institute for Security Studies – EUISS) Araştırmacısı Luis Peral’in konuşmacı olduğu bir toplantıyla, Libya ve Suriye örneklerinden hareketle Birleşmiş Milletler (BM)’in “Koruma Sorumluluğu Prensibi (The Principle of Responsibility to Protect- R2P)” tartışıldı. Söz konusu uygulama, BM’ye, belli durumlarda ülkelerin içişlerine karışma hakkını tanıyor.

TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünde 16 Nisan 2012 Pazartesi günü yapılan toplantıda konuşan Peral, nispeten yeni bir kavram olan R2P prensibi konusunda Suriye ve Libya üzerine çokça tartışıldığını hatırlattı ve NATO ile BM’nin uygulamalarını değerlendirdi.

Peral, Libya konusunda doğrudan askeri harekat yerine insani konulara odaklanılsaydı şu anda ülkedeki koşulların çok daha farklı olacağını söyledi. Suriye konusunda ise uluslararası toplum açısından karmaşık bir durumun varlığına işaret eden Peral, bunun da harekete geçmeyi ve ortak karar almayı zorlaştırdığını ifade etti. Peral, sürece müdahil olmamayı seçen NATO’nun Kosova savaşı örneğinde olduğu gibi müdahale için BM Güvenlik Konseyi’nin kararını beklemeyebileceğine değindi ve bu çerçevede AB’ye de suçtan çok insani ihtiyaçlara odaklanması önerisinde bulundu.

Toplantı, Luis Peral’in sunumunun ardından katılımcılardan soru ve katkıların alınmasıyla devam etti.

 

 

Yazdır

« Tüm Haberler