logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Girişimcilikte Bölgede Sadece Örnek Ülke Değiliz, Merkez Olalım” Sak, Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısında iki ülkenin ortak gündemi girişimcilikteki mevcut ve potansiyel işbirliği konularını paylaştı.
Haber resmi
08/05/2012 - Okunma sayısı: 1434

 

ANKARA – TEPAV Direktörü Güven Sak, ABD ile ekonomik ve ticari alanda işbirliğinin artırılmasında Türkiye’nin girişimcilikte bölgesinde sahip olduğu gücün değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye - ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) 8. Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde 8 Mayıs 2012 Salı günü Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ve ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ile işadamlarının katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Üçüncü ülkede ortaklık önerisi…

TEPAV Direktörü Güven Sak  açılış konuşmalarının ardından iki ülke arasında girişimcilik alanındaki ortaklıklar ve bunların nasıl geliştirilebileceği konusunda bir sunum yaptı. Sak, girişimcilik konusunun ABD ile model ortaklığın köşetaşı haline geldiğini söylerken, son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı ile TOBB arasında yürütülen ‘Yeni Başlangıçlar İçin Ortaklar – PNB” ile “Global Girişimcilik Programı – GEP” kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ortaklığı ilerletmek gerektiğini söyleyen Sak, Türkiye’nin girişimcilikte sadece örnek ülke olarak değil merkez ülke olarak da görülmesi gerektiğini vurguladı. Sak, ortak gündeme üçüncü bir ülkede işbirliğinin aralarında olabileceği yeni önceliklerin katılabileceğini belirtti. Sak, tüm bunlar için inkübasyon merkezleri, ortak heyetler, çok uluslu Ar-Ge destek programları ve politik risk sigortası gibi araçların kullanılması gerekeceğini söyledi.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise yaklaşık 7 aylık bir aradan sonra EOK toplantısını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti belirtirken, “Zira, bu toplantıların sıkça yapılıyor olması, bizlere Türkiye-ABD ilişkilerinde ekonomik ve ticari boyutun önem kazandığını gösteriyor. İkili ilişkilerin gelişmesi çabalarına iktisadi unsurların da dahil edildiğini gösteriyor” dedi.

ABD’li yatırımcılar geliyor

Konuşmasında Türkiye ve ABD arasındaki ticari verileri katılımcılarla paylaşan Hisarcıklıoğlu, girişimcilik alanındaki işbirliğinin ise ikili ilişkiler kadar, üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin de yararlı bir alan oluşturduğunu ifade etti. TOBB Başkanı, bu noktada PNB Programı çerçevesinde, girişimcilik, ekonomik fırsatlar, değişim ile bilim ve eğitim alanında somut projeler geliştirildiğini; GEP kapsamında da bu ayın sonunda önde gelen Amerikan girişimci ve erken dönem yatırımcılardan oluşan büyük bir girişimcilik delegasyonunun Türkiye’ye getirileceğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, son olarak da üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkanlarının herkesi heyecanlandırdığını, başta komşular olmak üzere Balkanlar’da Kafkaslar’da, Orta Asya’da ve Afrika’da birlikte çalışmak için önemli fırsatların olduğunu söyledi.

“Benzer coğrafyalarda ticaret için Türkiye’ye ihtiyacımız var”

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez de Türkiye’nin kendileri için bir açılış kapısı olduğunu belirtti. Balkanlar, Ortadoğu ve benzer coğrafyalarda ticaret yapmak için Türkiye’ye ihtiyaç duyduklarından söz eden Fernandez, Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun çok önemli bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin özellikle altyapı ve haberleşme alanındaki fırsatlarını görmek istediklerini ifade eden Müsteşar Yardımcısı, Türkiye’nin yabancı yatırımcılarla ilgili stratejisini de yakından görmek ve öğrenmek istediklerini kaydetti. Fernandez, iki ülkenin 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığını, inovasyonun da ortak gündemde öncelikli alanlardan olduğunu sözlerine ekledi.

Yazdır

« Tüm Haberler