logo tobb logo tobbetu

ABD 2012 Başkanlık Seçimi Yarışı Değerlendirme Notu/Seda Kırdar
Haber resmi
18/05/2012 - Okunma sayısı: 2592

"ABD’de Başkanlık seçimlerinin yapılacağı 6 Kasım 2012 tarihine doğru giden yolda, Başkan Barack Obama’nın Cumhuriyetçi rakibinin Mitt Romney olacağının kesinleşmesi ile gerçek yarış başladı.

ABD Başkanlık seçimlerini özellikle başka ülkelerden takip edenler, sandıklardan çıkacak çoğunluğun Başkanı belirleyeceğini düşünürler. Aslında, seçimlerde oy kullananlar, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı’nı belirleyecek olan ve eyaletlerin nüfus oranına göre oluşan 538 kişilik “seçiciler grubu”nu belirleyeceklerdir. Bu grup da Aralık ayının ortasında oylarını kullanacak ve çoğunluğu oluşturarak 270 oya ulaşan Başkan adayı, Başkanlık seçimini kazanmış olacaktır.

Eyaletlerin çoğunun parti tercihi şimdiden belli olduğundan 6 Kasım’daki seçimin sonucunu, daha önceki seçimlerde iki parti arasında gidip gelen eyaletler belirleyecektir. “Swing states” denilen bu eyaletlerdeki kıyasıya yarışlarda, siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra adayların yürüteceği kampanyaların da etkinliği rol oynayacaktır. Bu eyaletler arasında özellikle Florida,  Pennsylvania, Ohio, North Carolina ve Virginia göze çarpmaktadır..."

Yazdır

« Tüm Haberler