logo tobb logo tobbetu

Balkanlardaki Entegrasyon Sürecine Makedonya’dan Bakış: Dışişleri Bakanı Poposki TEPAV’da Konuştu TEPAV’da, ay başında konuk olan Kosova Başbakan Yardımcısı Tahiri’nin ardından bu kez Makedon Bakan Poposki ülkesinin Avrupa-Atlantik hedeflerini anlattı.
Haber resmi
16/05/2012 - Okunma sayısı: 1954

ANKARA – Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Balkanlarda süren Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği çabasını kendi ülkesinin dinamikleri ve hedefleri çerçevesinde TEPAV’da değerlendirdi.

Poposki, 16 Mayıs 2012 Çarşamba günü TEPAV Dış Politika Analisti Dr. Erhan Türbedar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Avrupa-Atlantik Bütünleşme: Batı Balkanlarda İstikrar ve Refaha Doğru…” başlıklı toplantıda konuştu. Konuşmasına bölgeye ilişkin genel bir değerlendirmeyle başlayan Konuk Bakan, Balkanlarda her şeyin birbiriyle etkileşim halinde olduğunu dikkat çekti ve bir ülkedeki gelişmenin bir diğerinin gündelik hayatında hemen yansıma bulduğunu belirtti. Çatışmaya ve savaşa alışmış bir bölge için bölgesel işbirliğinin önemi üzerinde duran Poposki, bu konuda aralarında projeler, paneller ve kurumsal ortaklıkların bulunduğu çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Nikola Poposki, Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu akil adamlar kanalıyla bu konuda ilerleme için çalışmaların süreceğini anlattı.

Kamuoyunun AB ve NATO üyeliğine desteği yüksek

Poposki, NATO ve AB üyelik süreci konusunda bölgedeki pek çok ülkenin bu bütünleşmeyi gerçekleştirmiş veya gerçekleştirme sürecinde olduğuna dikkat çekti.

Küresel entegrasyon hedefi açısından sürecin Makedonya için büyük önem taşıdığına da değinen Nikola Poposki, güvenlik açısından NATO ve “bir barış projesi olarak” da AB’ye üyelik için çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti. AB sürecinin ekonomik kalkınma ve yatırımların artırılması noktasındaki rolüne işaret eden Poposki, ülkesinde AB üyeliğine desteğin yüzde 80’lerin ve NATO’ya katılıma desteğin ise yüzde 90’ın altına düşmediğini kaydetti. Konuşmasında ülkesinin NATO ve AB üyelik süreci kapsamında yaşadığı zorluklar hakkında bilgi veren Poposki, burada ülkesinin ismine karşı çıkan Yunanistan’ın süreçteki tavrını da örnek gösterdi.

Yatırım ortamını geliştirmek için çalışmalar sürüyor

Poposki ayrıca, küresel krizin ardından diğer ülkeler gibi kendi önceliklerinin de sürdürülebilir büyüme ve iş olduğunu, son 4-5 yılda bir diğer odak alanları olan yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını aktardı. Türkiye ile Makedonya arasında ekonomik ve ticari işbirliğini artırma çağrısı yapan Konuk Bakan, ticari alanda sınırlı ilerlemeden yakındı. Poposki, Türkiye’nin bölgede olumlu rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Toplantı, katılımcılardan soru ve katkıların alınmasıyla devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler