logo tobb logo tobbetu

TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Eralp: “Arap Dünyasındaki Dönüşüm, Türkiye-AB İlişkilerini de Dönüştürebilir” Nilgün Arısan Eralp’e göre; Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşananlar, Türkiye- AB ortaklığı için önemli bir fırsat oluşturuyor.
Haber resmi
24/05/2012 - Okunma sayısı: 1757

İSTANBUL – TEPAV Avrupa Birliği (AB) Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, Arap dünyasında yaşanan dönüşüm sürecinin Türkiye ile Birlik arasındaki ilişkilerde de dönüştürücü etki yapabileceğini belirtti. Eralp, bunun için bölgedeki güçbirliği fırsatının değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bertelsmann Vakfı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından 14-16 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenen "14. Kronberg Talks" isimli toplantının son gününde konuşan Eralp, buradaki sunumunda “Türkiye ile AB arasında ‘Dönüşümcü Bir Ortaklık’ Olasılığı:  ‘Fırsat’ Gerçeğe Dönüşecek mi?” başlıklı çalışmasını katılımcılarla paylaştı.

Çalışmasında AB’nin elindeki en değerli aracın Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesine yönelik geçmiş politikalarından kaynaklanan bilgi ve deneyimi olduğuna işaret eden Eralp, şöyle devam etti:

“Bu politikaların AB’nin Türkiye’nin elinde bulunmayan mali ve kurumsal kaynaklar edinmesini sağladığı yönünde yaygın bir kanı mevcuttur. Buna karşın Türkiye de bölgede AB’nin sahip olamadığı bir popülerliğe sahiptir. Dolayısıyla, AB ile Türkiye’nin güçlü yönlerini tamamlayıcı bir şekilde birleştirmeleri akıllıca gözükmektedir:  Kendilerine komşu olan bu bölgelerde ekonomik kalkınmayı ve sürdürülebilir demokratikleşme sürecini desteklemek her iki tarafın da çıkarınadır. Başka bir deyişle AB ve Türkiye’nin bölgeye yönelik bir işbirliği geliştirebilmeleri için sağlam bir temel mevcuttur…”

Çalışmaya ulaşmak için:

Yazdır

« Tüm Haberler