logo tobb logo tobbetu

Türk Girişimcilerin Özgüveni, ABD’li İş Meleklerini Şaşırttı ABD’li yatırımcı heyetini "GEP - Türkiye" kapsamında genç girişimcilerle buluşturan program tamamlandı.
Haber resmi
04/06/2012 - Okunma sayısı: 3343

İSTANBUL/ANKARA - TEPAV’ın koordinatörlüğünde ABD Dışişleri Bakanlığı ile TOBB arasında yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı (GEP) – Türkiye” kapsamında Amerikalı iş meleklerinin Türkiye ziyareti tamamlandı. Program kapsamında “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması” için çok sayıda genç girişimci ile biraraya gelen ABD’li yatırımcıları en çok Türk girişimcilerin hevesi, özgüveni ve eğitim düzeyi etkiledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ticari ve İş İlişkileri Özel Temsilcisi Lorraine Hariton başkanlığında 29 Mayıs - 2 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’ye ziyarette bulunan heyet, girişim sermayesi yatırımda yüzlerce şirkete yayılmış 50 milyar doların üzerinde portföye sahip toplam 16 ABD’li yatırımcı ile girişimciden oluştu.

Girişimciliği kutlamak ve mitler yaratmak…

Delegasyon programının açılışı, 29 Mayıs 2012 Salı günü İstanbul’da düzenlenen bir toplantıyla yapıldı. Toplantıda konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak, Türkiye’nin 1980’lerden bugüne, üst-orta gelirli bir ülke haline girişimcileri ile geldiğini söylerken; şimdi de yüksek gelirli bir ülke olmak için küresel alanda faaliyet gösterecek yeni tip bir girişimci modeline ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sak, “Girişimcilerimizin öykülerinden mitler yaratmayı bilmiyoruz. Bu delegasyonun bu sürece de katkıda bulunmasını bekliyorum” dedi. Aynı konuya vurgu yapan Bakanlık Özel Temsilcisi Hariton da Mark Zuckerberg, Steve Jobs gibi küresel aktörler haline gelen genç girişimcileri hatırlattı ve “Türkiye’de de bu anlamda verimli bir ortam var” diye konuştu.

img 0704.520px

Toplantıda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, programın önemli bir parçasını oluşturan “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması” kapsamında girişimcilerin ABD’li yatırımcılarla buluşturulacağını belirtirken; ABD Başkonsolosu Scott Kilner da programın Türkiye’nin ağırlıkla küçük işletmelerden oluşan iş ortamının geliştirilmesi için önemi üzerinde durdu. Programın sponsorlarından Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Faruk Ergin ile Microsoft Genel Müdürü Tamer Özmen girişimciliği desteklemek için yürüttükleri çalışmalara değindikleri kısa birer konuşma yaptı.

tufts7.520px

Konferans: Türkiye ne kadar “girişimci”?

Aynı gün ABD’li heyetin yanı sıra Türk girişimcilerin de katılımıyla Tufts Üniversitesi işbirliğinde “Türkiye’de Girişimcilik: Türkiye Nerede? Dünya İçin Ne İfade Ediyor?” başlıklı bir girişimcilik konferansı düzenlendi. Küresel Girişimcilik Programı’nı başlatan ABD Dışişleri Bakanlığı Eski Danışmanı ve TEPAV Danışmanı Steven Koltai’nin moderatörlüğünde yapılan konferansa, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Communispace CEO’su Diane Hessan, Tufts Üniversitesi The Fletcher School Profesörleri Vali Nasr ile Amar Bhide, Endeavor Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu ve Galata İş Melekleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli katıldı. Sabancı Müzesi’nde yapılan ve katılımcıların Türkiye’nin bölgede girişimcilik alanında da önemli bir aktör olduğu noktasında hem fikir olduğu konferansta, Mısır, Hindistan ve ABD’den örneklerle girişim ekosistemine ilişkin karşılaştırmalı değerlendirmeler de yapıldı.

Kazanana yatırım şansı, kazanamayana hızlı koçluk…

Aynı zamanda “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması”nın yarı finallerinin de gerçekleştirildiği programda, 30 Mayıs 2012 Perşembe akşamı, Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenen bir törenle kazananlar açıklandı. Erken aşama ve büyüme aşamasından seçilen en iyi iş planına sahip ilk üç girişim şöyle sıralandı: “Green Age Tech, Antropi Eğitim Teknolojileri, Exa-Tech ile HemenKiralik.com, Info Dif Ltd., Hediyemo”. Finalistler 30 kadar kuruluş tarafından bildirilen 150 girişimci arasından elenen 33 girişim arasından seçildi. Törende birincilere ödülleri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından verildi.

Yarışmada derece alanlar para ödülünün yanı sıra ABD’li yatırımcılar ile Türk melek yatırımcılardan destek alma şansı yakalayacak. ABD’ye giderek müşteri, yatırımcı ve tedarikçi bağlantıları yapacak olan başarılı girişimciler ayrıca Youtube, Twitter ve Instagram gibi dünyaca ünlü şirketlerden girişimcilerle tanışma fırsatı kazanacak. ABD’li yatırımcılar ayrıca, hızlandırılmış koçluk seanslarında biraraya geldikleri finale kalamayan girişimcilere çeşitli önerilerde bulundu, deneyimlerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme…

20120601tepav03.520px

ABD’li heyet 31 Mayıs 2012 Perşembe günü ise İTO-SSM Teknopark ziyaretinin ardından Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Girişimcilik Politikaları Yuvarlak Masa Toplantısı”na katıldı. Heyet, 1 Haziran 2012 Cuma günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Tarabya Köşkü’nde kabul edildi. Cumhurbaşkanı Gül, geçen hafta gerçekleştirdiği ABD ziyaretinde Silikon Vadisi’nde temas ve incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, oradaki yenilikçi anlayış, heyecan ile farkındalığın Türkiye’ye taşınmasını arzu ettiğini söyledi ve görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Ticari ve İş İlişkileri Özel Temsilcisi Lorraine Hariton da görüşmeyi “Türkiye’de girişimciliğe en üst düzeyde destek var” sözleriyle değerlendirdi.

Programın son ayağının gerçekleştiği Ankara’da aynı gün Türkiye’deki girişimcilik politikalarına ilişkin bir panel düzenlendi.  TEPAV’da, Güven Sak’ın moderatörlüğünde yapılan panelde hem kamu ve özelden çok çeşitli yerli kurum ile kuruluş temsileri hem de ABD’li iş melekleri ile bürokratlar değerlendirmelerde bulundu.

img 0914.520px

“Desteksiz de başaracakları izlenimi veriyorlar”

Bu çerçevede gözlemlerini aktaran Golden Seeds Yöneticisi Loretta McCarthy, Türk girişimcilerin kendine güvenleri, hevesleri ve eğitim düzeylerinden etkilendiklerini söylerken; Silikon Vadisi merkezli CMEA Capital’in Ortağı Saad Khan ise “Mısır, Beyrut,  Suudi Arabistan… Pek çok yerde çalıştım, Türk girişimciler çok farklı. Ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar ve hiç güven sorunları yok. Biz onlara maddi destek vermesek de başaracakları izlenimi edindik” dedi.

“Silikon Vadisi’nde arka planda hep bir gürültü var. İçi yeni fikirler ve inovasyonla dolu bir gürültü bu. Çünkü ABD’de girişimcilik dinamiktir. Türkiye’de ise sağır gibisiniz, hiçbir şey duymuyorsunuz. Bu gürültüyü Türkiye’ye getirmeliyiz” diye konuşan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Mete Çakmakçı da erken aşama girişimcileri destekleyen programların özel aracılar tarafından yürütülmesini önerdi.

Devlet sürecin neresinde olmalı?

Bunun üzerine girişimcilik ekosistemine devletin zaman zaman müdahale edip geri çekilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Steven Koltai, ABD’de bu anlamda da dinamik bir sürecin var olduğundan bahsetti. Lorainne Hariton ise Ar-Ge’ye dayalı KOBİ’lerin önemi üzerinde dururken, “Rusya Ar-Ge’de çok iyi ama ticarileştirmede kötü Japonya’da da lisanslama yok” sözleriyle teknolojinin işe katılma süreçlerinin önemi üzerinde durdu. Panel konuşmacılarından Intel Kurumsal İşler Grup Direktörü Ferruh Gürtaş da Türkiye’deki girişimcilik ortamını değerlendirdiği konuşmasında Türkiye’de yeni bir ofis kuracakları haberini verdi.

ABD’nin en büyük özel telekomünikasyon sistemlerinden Lamont Digital Systems’in Kurucusu Ned Lamont ise konuşmasında özeleştiri yaparak eskiden valilik yaptığı Connecticut’ın ABD’nin girişim başkenti iken 50 yıl sonra ölü şehir haline geldiğini, bunda milyarlarca dolarlık sermayeleri birbirinden uzak üniversiteler kurmak için kullanmalarının da etkili olduğunu belirtti.

Delegasyonun Türkiye programı, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ndeki resepsiyon ve akşam yemeği ile sona erdi.

 

Programa ilişkin program ortağı ABD Büyükelçiliği web sitesinde yayımlanan habere ulaşmak için tıklayınız.

GEP-Türkiye'nin web sitesi için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler