logo tobb logo tobbetu

Bir Yasanın Anayasaya Uygunluğunun Hikayesi - Obama’nın Sağlık Reformu, Çerçeve Anayasa ve Yargısal Aktivizm Değerlendirme Notu / Mehmet Ratip
Haber resmi
24/07/2012 - Okunma sayısı: 2887

"28 Haziran 2012 Perşembe günü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, ABD’deki başkanlık yarışını da yakından ilgilendiren bir karar aldı. Başkan Barack Obama’yla özdeşleştirilen sağlık reformu yasası (tam adıyla, 'Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası'), Cumhuriyetçi başkanlar (Ronald Reagan ve George W. Bush) tarafından atanmış muhafazakar eğilimli dört yargıç tarafından anayasaya aykırı, Demokrat başkanlar (Bill Clinton ve Barack Obama) tarafından atanmış liberal eğilimli dört yargıç tarafından ise anayasaya uygun bulundu, fakat beraberliği birçoklarını şaşırtarak muhafazakâr Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı John Roberts bozdu. Roberts, liberal yargıçlara katıldı ve Yasa 4’e karşı 5 oyla anayasaya uygun bulundu.

Yasa’nın en can alıcı bölümü, 'bireysel zorunluluk' (individual mandate) adıyla bilinen ve bütün vatandaşların sağlık sigortası edinmesini zorunlu kılan, sigorta yaptırmayanlar için ise para cezası öngören bölümdü. Kararı kaleme alan Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı Roberts’in sözleriyle: 'Ekonomik Bakım Yasası'nın sağlık sigortası edinmeyen bireyleri ödemek zorunda bıraktığı para cezası mantıken bir vergi olarak nitelendirilebilir. Anayasa bu tür bir vergilendirmeye izin verdiği için, bunu yasaklamak ya da akla uygunluğuna veya adil olup olmadığına karar vermek bizim işimiz değil. … Halkı yaptığı politik seçimlerin sonuçlarından korumak bizim işimiz değil.'..."

Yazdır

« Tüm Haberler