logo tobb logo tobbetu

Türkiye-Ermenistan İlişkileri… TEPAV’ın düzenlediği çalıştayda iki ülke arşivlerine araştırmacıların erişimi konusu da konuşuldu.
Haber resmi
25/07/2012 - Okunma sayısı: 1901

 

ANKARA - TEPAV, Erivan merkezli International Center for Human Development (Uluslararası İnsani Gelişim Merkezi) ile birlikte 25 Temmuz 2012 Çarşamba günü, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki açmazın üstesinden gelecek uzun soluklu ve kapsamlı bir perspektif benimsenmesine katkıda bulunmak amacıyla bir çalıştay gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü TEPAV Analisti Dr. Burcu Gültekin Punsmann ile Ermenistan Bilimler Akademisi Doğu Çalışmaları Enstitüsü’nden Türk ve Osmanlı Tarihçisi Dr. Anush Hovhannisyan’ın yaptığı çalıştayın açılışında, Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil ile Tunceli Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Candan Badem konuştu.

Ergil, meselenin daha çok hukuki boyutuna değindiği sunumunda, iki toplum arasında uzlaşının sağlanması için Türkiye’nin neler yapabileceği üzerine önerilerde bulundu. Güney Kafkasya sınır bölgesi tarihi üzerine araştırmalar yapmış olan Badem ise konuşmasında ağırlıklı olarak Ermeni arşivlerine erişim konusundaki tecrübelerini paylaştı.

Konuşmaların ardından katılımcılardan da soru ve görüşlerin alındığı tartışma kısmına geçildi. Bir soru üzerine Dr. Anush Hovhannisyan da Ermeni araştırmacıların Türk arşivlerine erişimine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Hovhannisyan, Ermeni araştırmacılar olarak son dönemde Türkiye’deki arşivlere erişimlerinin arttığını ancak zaman zaman sorun yaşayabildiklerini aktardı. Bu kapsamda katılımcılar yeni bir tarihçilik anlayışına duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Tartışmalar iki ülke arasında zarar görmüş ilişkilerin tamiri ve ortak bir gelecek için geçmişe birlikte dönüp bakmaya duyulan ihtiyaç üzerine yoğunlaştı.

Çalıştaya  yerli ve yabancı akademisyen ile analistler ve diplomatlar katıldı.

Yazdır

« Tüm Haberler