logo tobb logo tobbetu

Dünya Bankası'nın Yapamadığını Ankara Forumu Yaptı Dünya Bankası Özel Sektör Çalışma Grubu, kendisini feshederek TOBB'un başlatmış olduğu Ankara Forumu'na katılmaya karar verdi.
22/06/2007 - Okunma sayısı: 1929 ANKARA - Dünya Bankası bünyesinde 2005 yılında kurulan İsrailli ve Filistinli işadamlarını biraraya getiren Özel Sektör Çalışma Grubu, kendisini feshederek aktivitelerini Ankara Forumu bünyesinde sürdürmeye karar verdi.

 

Dünya Bankası'nın Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Direktörü David Craig'in Özel Sektör Çalışma Grubu üyelerine gönderdiği mektupta, bu Grup bünyesinde 2006'dan beri ortak hiçbir aktivitede bulunulmadığı açıklandı. Grubun planlandığı gibi sürekli ve verimli bir şekilde çalışmalarını sürdüremediği hatırlatılan mektupta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB)  katkılarıyla oluşturulan, Filistinli, Türk ve İsrailli özel sektör temsilcilerini biraraya getiren Ankara Forumu'nun ise gayet aktif ve başarılı bir şekilde çalışmakta olduğu vurgulandı. Mektupta bu nedenlerle, bazı üyeleri Ankara Forumu ile zaten ortak olan Dünya Bankası Özel Sektör Çalışma Grubu'nun feshedilerek Ankara Forumu bünyesine dahil edilmesi kararının alındığı katılımcılara bildirildi.

 

Bölgede artan şiddete rağmen çalışmalara ara verilmiyor

"Filistin, Türkiye ve İsrail arasında Ekonomik İşbirliği İçin Ankara Forumu" bölgede aktif olarak çalışan ender platformlardan birisi. TOBB, Filistin Odaları Federasyonu ve İsrail İmalatçılar Birliği'nin biraraya gelmesiyle oluşturulan Ankara Forumu çalışmalarının koordinasyonunu ve teknik analizlerini Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) yürütüyor. Bölge'de son dönemde artan tüm şiddete rağmen, Türk tarafının yanısıra gerek İsrail gerekse Filistin tarafında bu girişimin başarılı bir şekilde devam ettirilmesine dair çabalar aralıksız sürdürüyor.

 

Forum ilk toplantısını Nisan 2005 tarihinde Ankara'da düzenledi. Bu toplantının ardından, Haziran 2005'de Doğu Kudüs'te, Eylül 2005'te İstanbul'da, Ocak 2007'de Tel Aviv'de ve Mart 2007'de Washington, DC'de olmak üzere toplam beş toplantı düzenledi. Toplantılar sonrasında başlatılan en önemli proje ise Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Erez Sanayi Bölgesi'nin Yeniden Canlandırılması Projesi. Önümüzdeki dönemde faaliyetlerini çeşitlendirmek için çalışmalarını yoğunlaştıran Ankara Forumu, Erez Projesi'ne ek olarak, Filistin halkını ilgilendiren bir dizi somut, teknik projeye odaklanmayı planlıyor. Gelecekte üzerinde yoğunlaşılması planlanan projeler kapasite artırımı, KOBİ'lerin geliştirilmesi, eğitim gibi konuları içeriyor.

 

Bu arada, Amerikan Ticaret Odası (US Chambers) da Ankara Forumu sürecine gözlemci olarak katılmak istediğini dile getirdi.

 

Yazdır

« Tüm Haberler