logo tobb logo tobbetu

Suriye Krizi Bağlamında Türkiye-ABD İlişkileri TEPAV’da Tartışıldı TEPAV ABD Merkezi Direktörü Dr. Bülent Alirıza, Suriye’de tırmanan krizin Türkiye-ABD ilişkilerini  zora sokabileceğini açıkladı
Haber resmi
11/09/2012 - Okunma sayısı: 2375

 

ANKARA –Suriye’de şiddetlenen krizin mevcut durumu, geleceği ve Türkiye-ABD ilişkilerine muhtemel etkileri TEPAV’da ele alındı.

TEPAV’da 11 Eylül 2012 Salı günü “Tırmanan Suriye Krizi ve ABD-Türkiye İlişkileri” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TOBB Başkan Danışmanı ve Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı Uğur Ziyal’in yaptığı toplantıda TEPAV ABD Merkezi Direktörü ve Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS) Türkiye Projesi Bölümü Direktörü Dr. Bülent Alirıza konuştu. Toplantıya Türkiye’deki yabancı misyon, basın, siyaset, akademiden temsilciler katıldı.

Dr. Alirıza konuşmasında Türkiye’nin Suriye’deki kriz karşısında aldığı konumu ve sürecin devamı için mevcut diplomatik seçenekleri ve krizin bundan sonra hangi yöne evrilebileceğini değerlendirdi. ABD’de cephesinde hem Washington’un, hem de ordunun Suriye’deki sürece karşı tutumuna da değinen Alirıza, bu bağlamda krizin ABD-Türkiye ilişkilerine muhtemel etkilerini yorumladı.

Dr. Alirıza Suriye krizinin ağır yükünü Türkiye’nin taşıdığını, ABD’nin bu konuda bir takım gerekçelerle bu yükü hafifletecek daha aktif bir yaklaşıma sıcak bakmadığını, bunun da 2011 yılında Arap Baharı esnasında ortaklaşa hareket ederek daha da yakınlaşan Türkiye-ABD ilişkilerini  zora sokabileceğini, hatta hem Türkiye hükümeti hem de Türk kamuoyu nezdinde 2009’dan beri Obama’nın savunduğu “Model Ortaklık” fikrininin sorgulanmasına dahi yol açabileceğini belirtti.

Dr. Alirıza’nın ardından Uğur Ziyal’in kısa bir kapanış konuşması yaptığı toplantı soru cevap oturumuyla devam etti. Toplantı, katılımcıların katkı ve yorumlarının alınmasının ardından son buldu.

Yazdır

« Tüm Haberler