logo tobb logo tobbetu

Avrupa Birliği Türkiye için Hala Önemli mi? Değerlendirme Notu / Neva Sadıkoğlu
Haber resmi
13/09/2012 - Okunma sayısı: 2599

 

"Türklerin Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne kabul edileceğine olan inancı giderek azalıyor. Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Türklerin sadece yüzde 17'si ülkelerinin AB üyesi olacağına inanıyor. Bu sonuç, German Marshall Fund’ın geçen sene yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 9’luk, Gallup’in 2004 yılı araştırmasına göreyse yüzde 61’lik bir düşüşe işaret ediyor.

Türkiye’nin AB üyeliğe dair inanç kaybının temel nedenlerini sürecinin kilitlenmesi, bazı AB siyasetçilerinin Türkiye’nin üyelik perspektifini sorgulaması ve Avrupa ekonomik kriz yaşarken Türkiye ekonomisinin gelişmesi olarak değerlendirebiliriz.

Türkiye’ye 1999 yılında AB aday ülke statüsü verildi ve katılım müzakerelerine 2005 yılında başlandı. O zamandan bu yana, 35 müktesebat (acquis communautaire) faslından (üyelik için yasal uyum kriterleri) sadece 1’i yerine getirilmiş olarak kabul edildi ve kapatıldı. Türkiye ile 2004 yılından bu yana AB üyesi olan ve AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının temsil edildiği Avrupa Konseyi’nin dönem Başkanı olan Güney Kıbrıs arasında devam eden anlaşmazlıklar ve bazı AB üye ülkelerinin itirazları nedeniyle 18 fasıl bloke edildi.  Müzakereler çıkmazdayken, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel de resmi açıklamalarında, Türkiye üyelik kriterlerini tam olarak yerine getirse bile bunun Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini garanti etmeyeceğini belirtmişlerdir..."

Yazdır

« Tüm Haberler